Mainos

Teetkö paljon töitä? Vanhempien työnteolla yllättävä vaikutus lapsen painoon

Pitkät työtunnit toimistolla voivat aiheuttaa lapsellesi painonnousua.

Tuore tutkimus paljastaa, että jos molemmat vanhemmat ovat kiinni työelämässä ja paljon poissa lapsen läheltä, jälkikasvu voi kärsiä ylipainosta lapsuudessa. Saksalaistutkijat selvittivät asiaa käyttämällä hyväkseen liki 10 000 amerikkalaisesta kerätyistä tiedoista vuosilta 1986–2014.

Tuoreessa tutkimuksessa ei äitien ja isien työnteon vaikutuksessa ollut nähtävissä suuria eroja. Aiemmissa tutkimuksissa puolestaan on nähty viitteitä siitä, että nimenomaan äitien työnteko olisi yhteydessä lapsuuden lihavuuteen, mutta syyt ilmiön taustalla ovat monimutkaisia. Yksi tuoreeseen tutkimukseen osallistuneista apulaisprofessoreista, Charles Courtemance, toteaa, että äitien paluu töihin saattaa vaikuttaa lasten elintapoihin, mutta vain jos isät jatkavat töitä yhtä paljon tai enemmän.

Eräässä muutaman vuoden takaisessa Child Development -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa huomattiin, että ne lapset, joiden äidit olivat työelämässä, olivat kuusi kertaa todennäköisemmin ylipainoisia kuin lapset, joiden äidit olivat kotona. Tutkijoiden mielestä vaikutus oli nähtävissä erityisesti 11–12-vuotiaiden keskuudessa.

– Se (äitien työnteko) on vain yksiylipainoon liittyvistä tekijöistä, muistutti kuitenkin Taryn Morrissey Chicagon yliopistosta, ja korosti, ettei ongelman ydin ole äitien työnteossa.

Mahdollisia syitä lasten lihomiselle voivat olla muutokset perheen rutiineissa. Vanhempien työnteko saattaa esimerkiksi vähentää yhteisiä ruokailu- ja liikuntahetkiä. Lisäksi vanhempien työnteolla voi osaltaan olla vaikutusta epäterveellisten rutiinien, kuten television ja tablettien katselun sekä pikaruokien syömisen, syntyyn.


***

10:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.