Teerijärveltä jenkkiartistien juhliin ja esiintymään Ruotsin kuninkaalle – nuori suomalaislaulaja matkalla tähtiin

Pienestä Teerijärven kylästä Pohjanmaalta hieman isommalle paikkakunnalle Tukholmaan 16-vuotiaana muuttanut laulaja Elin Blom luo uraa Ruotsissa.

Tiedätkö, missä sijaitsee Teerijärvi? Se on pieni, Kruunupyyn kunnassa Pohjanmaalla sijaitseva kylä.

Wikipediasta löytyy listaus kuuluisista teerijärveläisistä. Mukana listalla ovat niin Suomen lähetysseuran lähetysjohtaja, vuonna 2012 kuollut Henrik Smedjebacka, Finlandia-ehdokkaana ollut kirjailija Robert Åsbacka kuin jääkärikenraalimajuri Uno Fagernäskin.

Tunnettujen teerijärveläisten listalla on myös Felin-yhtyeen laulaja Elin Blom, 22.

Mikä ihmeen Felin? Kuka ihmeen Elin Blom?

Felin on suomenruotsalaisen laulaja-lauluntekijä Blomin ja hänen ruotsalaisen poikaystävänsä Fredrik Etoallin muodostama yhtye, jonka nettisivuilla ei puhuta yhtyeestä, vaan taideprojektista.

Elin vastaa kaikesta musiikista ja Fredrik vastaa puolestaan täysin visuaalisesta puolesta.

– Otin yhteyttä Fredrikiin noin kolme vuotta sitten, koska halusin hänen kuvaavan videon silloiseen projektiini. Ensitapaamisella rupesimme heti kuvaamaan ja huomasimme heti, että tulimme hyvin toimeen – ei vain työtasolla, vaan myös muuten. Tuosta hetkestä lähtien olemme olleet pari, Blom kertoo.

– Jonkun ajan kuluttua totesimme, että olimme kuin bändi, jossa minä teen musiikkia ja Fredrik visualisoi sen.

Elin Blom syntyi Teerijärvellä vuonna 1994. Hän kertoo pitäneensä musiikista aina.

– Kun olin pieni, rakastin käydä teatterissa. Pidin erityisesti musikaaleista, joita sitten esittelin kotona vanhempieni kellarissa. Kun olin kahdeksanvuotias, aloin soittaa pianoa ja kirjoittamaan runoja, joista sitten tein lauluja, Elin muistelee.

– Ensimmäisen oikean esiintymiseni jälkeen olin koukussa. En ollut kokenut mitään vastaavaa ja tiesin heti, että tätä haluan tehdä. 11-vuotiaana perustin ensimmäinen bändini.

Blom muutti 16-vuotiaana Teerijärveltä Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan. Samana vuonna kun hän täytti 16, hän osallistui myös Suomen euroviisukarsintoihin sekä Ruotsin Idolsiin.

– Musiikki oli minun juttuni ja halusin tehdä sitä enemmän ja enemmän. Pienessä kylässä ei kuitenkaan riittänyt haasteita tarpeeksi. Het kun peruskoulu oli ohi, päätin lähteä Tukholmaan kokeilemaan siipiäni. Se tuntui luonnolliselta valinnalta, koska Ruotsi on niin vahva musiikkimaa, Blom kertoo Suomesta muuttonsa taustoista.

– Euroviisukarsinnat ja Idols olivat upeita elämyksiä. Sain niistä paljon arvokasta kokemusta.

Blom ei voisi kuvitella lähtevänsä uudelleen viisukarsintoihin tai Idolsiin.

– Olen iloinen, että aikanaan osallistuin. Vaikka ne antoivat paljon, niin tuntuu, että musiikki, jota teen tänään, kuuluu toisille näyttämöille. Haluan koluta läpi pienet, hämyiset ja rähjäiset klubit ja antaa Felinin kasvaa orgaanisesti isoimpiin ympyröihin.


Elin Blom kuvailee Feliniä kovaääniseksi, visuaaliseksi ja särmikkääksi musiikiksi, jonka juuret ovat rockissa ja punkissa.

Felin pääsi esittämään kovaäänistä musiikkiaan myös itselleen Ruotsin kuninkaalle Kaarle XVI Kustaalle joulukuun alussa Tukholmassa järjestetyssä gaalaillassa.

– Pitää paikkaansa. Esitimme Revolt-biisimme ja kuningas taputti ahkerasti mukana. Voimme ehkä tämän jälkeen kutsua itseämme punkin ja rockin kuninkaalliseksi hovihankkijaksi, haha.


Blom asui välillä Yhdysvaltain länsirannikolla Los Angelesissa pari vuotta.

– Halusin Tukholman jälkeen testata jotain uutta ja lähdin Los Angelesiin opiskelemaan kolmeksi kuukaudeksi musiikkia. Päädyin kuitenkin sinne melkein kahdeksi vuodeksi opiskelemaan ja musiikkia tekemään.

Los Angelesissa tapahtui myös jotain, mistä moni voisi olla kateellinen. Blom on aiemmin YleX:n haastattelussa kertonut antaneensa kahdesti pakit 30 Seconds To Mars -yhtyeen nokkamiehelle, näyttelijähurmuri Jared Letolle.

– Haha! Pitää paikkaansa. Ensimmäinen kerta oli yhden klubin edessä, jossa hän halusi minut jatkoille. Toisen kerran hän lähetti tekstiviestin ja pyysi minut mukaan lenkille. Kolmatta kertaa ei ole vielä tullut, mutta veikkaan, että ei tule kuitenkaan onnistumaan, minullahan on Fredrik.. Mutta Jared on aina tervetullut katsomaan Felinin keikkaa.

– Los Angelesissa voi tapahtua kaikenlaista. Kaikkea ei voi kertoa. Chateau Marmont -hotellin ravintola Hollywoodissa on paikka, jossa yleensä tapahtuu kaikkea. Olen viettänyt siellä iltaa muun muassa yhden The Killers -yhtyeen jäsenen seurassa. Mutta kuten sanoin, kaikkea ei pidä kertoa.

Elin Blom on kirjoittanut musiikkia Felinin lisäksi myös muille artisteille. Kenen kaikkien kanssa hän on tehnyt yhteistyötä?

– Olen ollut kirjoittamassa muun muassa Adam Lambertin albumille biisejä. Olen tehnyt myös yhteistyötä Princen kapellimestarin kanssa. Syksyllä olin tuottamassa musiikkia erään automerkin maailmanlaajuiseen videokampanjaan. Olen myös ollut mukana kirjoittamassa suomalaisartisti Lennolle biisiä, Elin kertoo Felinin ulkopuolisista musiikkikuvioista.

– Tällä hetkellä työstämme biisejä suurelle amerikkalaiselle artistille, jonka nimeä en tässä vaiheessa voi paljastaa, Blom kiusoittelee.

Felin on vastikään julkaissut uuden EP:n.

– Haluamme soittaa livenä niin paljon kuin mahdollista. Samalla, kun teemme keikkoja, kirjoitamme myös uutta materiaalia Felinille. Felin kasvaa koko ajan.

Katso ylempää ja alla Felinin musiikkivideoita.


Lue myös:

    Uusimmat