Teemu pelasti jäihin pudonneen hyisestä merestä – asiantuntijalta elintärkeät vinkit jäällä kulkemiseen

Joko jäät kantavat? 14:31

Helsinkiläinen Teemu Keravuori oli kaksi vuotta sitten loppiaisena iltakävelyllä tytärpuolensa kanssa, kun he yllättäen havahtuivat avunhuutoihin mereltä. Joku oli vajonnut jäihin.

Ilta oli jo piemeä ja ilma kylmä, kun Keravuori nappasi oksankarahkan maasta ja suuntasi jäälle huutajaa kohti. Tytärpuoli jäi rannalle soittamaan ensiapua.

– Sellainen oppi tuli takaraivosta, että itsensä pitää pitää turvassa. Siitä ei ole mitään hyötyä, että avannossa on kaksi henkeä, Keravuori kertoi aamun Huomenta Suomessa.

Keravuori pyysi jäihin pudonnutta huutamaan, jotta hänen paikannuksensa olisi helpottunut.

– Hänellä oli naskalit ja hän käytti niitä, mutta jää murtui koko ajan, kun hän yritti päästä ylös.

Viimein Keravuoren onnistui päästä avannolle asti ja nostaa pudonnut ylös.

Jäätä pitää koko ajan lukea

Huomenta Suomen sohvalla Keravuoren kanssa vieraillut retkiluistelija Liisa Hakola muistuttaa, että jäätä pitää lukea koko ajan.

Huikeista luisteluvideoista somehittejä

Jäällä liikkumiseen liittyvät videot ovat huvittaneet ja viihdyttäneet, mutta taustalla on vakava asia. Maatilan isännät osoittivat luisteluvideollaan, millaisessa kunnossa paikalliset tiet ovat. 

Näin luistin liikkuu jäätyneellä autotiellä 0:16

Espoolaisen miehen metsäluisteluvideon taustalla on Espoonjoen hurja tulviminen.

Espoossa metsä jäätyi luistinradaksi 0:53

– Reagoin aina jään pinnalla näkyviin muutoksiin ja jäätymisalueen rajoihin. Minulla on toisessa kädessä iskuvalmiina sauva, jolla tunnustelen, onko jää yhä kantavaa. Sitten käytän korvia, millainen ääni jäästä lähtee, Hakola kertoo.

Hänen mukaansa jäälle ei ole asiaa ilman asianmukaisia varusteita ja kaveria. Varusteisiin lukeutuvat jäänaskalit, jääsauva, reppu ja heittoköysi sekä pimeällä otsalamppu.

– Kun vaihtovaatteet on pakattu ilmatiiviisti reppuun, se kelluttaa sinua, että et vajoa kaulaa myöten.

Hakola vinkkaa, että esimerkiksi naskalien käyttöä voi harjoitella kotona olohuoneen lattialla.

– Kokeile, miten otat ne kaulalta ja isket olohuoneen mattoon. Sitten vedät itseäsi niiden avulla.

Jos kuitenkin avantoon tipahtaa, ei tilanteessa saa hätääntyä. Kaikki voimat pitää keskittää jäälle pääsemiseen. Joissain tilanteissa jää voi särkyä sitä mukaa, kun sen päälle yrittää pyrkiä. Hakolalla on tähänkin tilanteeseen sopiva neuvo.

– Ensin pitää rikkoa se heikko jää kyynärpäillä, että se ei enää rikkoudu omalla painollaan. Sitten naskaleilla jäähän kiinni ja ponnistus ylös.

Katso yllä olevalta videolta millaisia ohjeita Hakola antaa retkiluisteluun ryhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat