Tee kännykästä levysoitin – 5 vinkkiä langattoman äänentoistojärjestelmän valintaan

Älypuhelimet ja tabletit korvaavat kotien vanhat musiikkisoittimet verkossa toimivien musiikkipalveluiden kasvattaessa suosiotaan.

Langattomat äänentoistojärjestelmät saavat kodin soimaan tyylikkäästi ilman johtoja ja suuria kaiutinkaappeja keskellä olohuonetta.

Suosittuja musiikkipalveluita, kuten Spotifyta, Deezeriä tai Youtubea, ei enää kuunnella pelkästään kuulokkeiden kautta, sillä uudet langattomat äänentoistojärjestelmät yleistyvät suomalaiskodeissa kovaa vauhtia.

– Aiemmin kodeissa on jouduttu tekemään kompromisseja äänenlaadun ja tyylikkyyden välillä, mutta uudet langattomat kaiuttimet ovat tyylikkäitä ja pienikokoisia äänenlaadusta tinkimättä, kertoo Gigantin TV- ja audiolaitteista vastaava myyntijohtaja Tomi Sohlman.

– Kaiutinvalikoima on tällä hetkellä erittäin laaja ja laitteet helppokäyttöisiä. Lisäksi hintataso on valmistajien kovan kilpailun takia edullisempi kuin koskaan, hän jatkaa.

Monihuonejärjestelmät tulevat koteihin

Multiroom- eli monihuonejärjestelmällä tarkoitetaan useammasta kaiuttimesta koostuvaa langatonta äänentoistojärjestelmää.

Kaiuttimet liitetään langattomaan kotiverkkoon, jonka kautta musiikki toistetaan musiikkipalvelusta älypuhelimella, tabletilla tai erillisellä kaukosäätimellä. Kaiuttimet voi sijoittaa eri huoneisiin ja käyttäjä pystyy helposti ohjaamaan, mitkä kaiuttimet milloinkin soivat.

Äänentoistojärjestelmää valitessa kannattaa pohtia omaa käyttötarkoitusta ja sitä, millaisissa tilanteissa kaiuttimia tulee eniten käyttämään.

5 vinkkiä langattoman äänentoistojärjestelmän valintaan:

1. Haluatko kuunnella musiikkia kaiuttimesta myös matkalla tai ulkona?

Tällöin paras vaihtoehto on akulla ja Bluetooth-yhteydellä varustetut matkakaiuttimet. Kotona nämä kaiuttimet on mahdollista yhdistää myös osaksi äänentoistojärjestelmää tai sijoittaa yksittäinen kaiutin esimerkiksi keittiöön.

2. Haluatko musiikin soimaan useissa huoneissa?

Monihuonejärjestelmät ovat äänentoistossa tämän hetken kuumin juttu. Voit yhdistää kaiuttimet langattomasti toisiinsa ja luoda kotiisi juuri sinulle sopivan äänentoistojärjestelmän. Valmistajien kehittämillä sovelluksilla ohjaat vaikka kaikkia kodin kaiuttimia yhtä aikaa tai jokaista kaiutinta erikseen.

3. Millainen on vaatimustasosi äänenlaadun suhteen?

Aiemmin ajateltiin, että vain suuret ja järeät kaiuttimet voivat tarjota laadukkaan äänen. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt huimin askelin ja esimerkiksi Sonoksen, Harman Kardonin, Bosen ja Samsungin uudet langattomat kaiuttimet soivat pienestä koostaan huolimatta yllättävän hyvin.

Hieman suurempi kaiutin tai monesta kaiuttimesta koottu monihuonejärjestelmä täyttää isonkin tilan rikkaalla äänimaailmalla.

4. Arvostatko tyylikkyyttä ja designia?

Kaiuttimet ovat nyt upeampia kuin koskaan. Esimerkiksi Libratonen villapäällysteiset kaiuttimet ovat kuin designhuonekaluja, joiden värin voi valita kymmenistä värivaihtoehdoista. 

Pieni koko, parempi ulkonäkö sekä miellyttävät pintamateriaalit ilman johtoviidakkoa tekevät uusista kaiuttimista sisustuselementin, jota ei enää tarvitse piilottaa.

5. Mitä muita äänilähteitä haluat liittää kaiuttimeen?

Yleensä lisäkaiuttimia tarvitaan televisioon tai tietokoneeseen, sillä niiden omat kaiuttimet eivät pääsääntöisesti tarjoa haluttua laatua. Soundbar on seinälle tai tasolle sijoitettava television yhteyteen liitettävä kaiutin. Tietyt soundbar-mallit voidaan myös liittää osaksi monihuonejärjestelmää, jolloin ne toimivat sekä television että älylaitteen äänentoistona.

Pienet, langattomat aktiivikaiuttimet ovat sopiva vaihtoehto tietokoneille ja miksei myös televisioille. Jos kotonasi on vanha stereojärjestelmä ja mittava CD- tai vinyylikokoelma, kannattaa hankkia myös adapteri, joka mahdollistaa vanhan laitteen liittämisen osaksi uutta monihuonejärjestelmää.

Lähde: Gigantti Oy

Lue myös:

    Uusimmat