Mainos

”Teatterimaista, tehotonta” – kaipaako eduskuntatyö muutosta?

Eduskunta saa säännöllisin väliajoin moitteita vanhentuneista työtavoista. Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kirjoittaa blogissaan pettyneensä kahden vuoden aikana eduskuntatyössä täysistuntoihin ja kyselytunteihin.

Hänen mielestään istunnot ovat kummallista teatteria, jossa puhutaan toisten kansanedustajien ohi kuvitellulle mediayleisölle.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kaipaa laajempaa yhteistyötä soten kaltaisten suurten uudistusten valmisteluun. Aallon mielestä suurista linjoista pitäisi sopia kaikkien puolueiden kesken, jotta seuraava hallitus ei lähde niitä muuttamaan.

SuomiAreenassa vieraillut kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) kannattaa puolueiden laajaa yhteistyötä.

– Koulutuslupausten pettäminen söi koko politiikan uskottavuutta. Puolueilla pitäisi olla teemoja, joista pidetään tinkimättä kiinni. Olen samaa mieltä Aallon kanssa siitä, että eduskunnassa pitäisi laatia ohjelmia, jotka kestävät yli vaalikauden. Niihin eduskuntaryhmien tulisi sitoutua. Se on tapa jolla päästään tekemään pitkäjänteisempää politiikkaa.

Kyselytuntia Myllykoski ei lähtisi muuttamaan.

–  Vartiainen on ehkä unohtanut sen, että kyse on opposition kyselytunnista. Minusta se on tarpeellinen. Oppositio pääsee kansan silmien edessä haastamaan hallitusta. Jokainen verbaalisesti kykenevä ihminen käyttää tilaisuuden hyväkseen. Tänä juhlavuonna olisin halunnut, että myös kansa pääsisi kysymään hallitukselta.

Uusi vaihtoehto -ryhmään kuuluva Ari Jalonen ei näe eduskunnan salityöskentelyssä suuria ongelmia.

–  Politiikka on hidasta. Sillä on omat käytäntönsä ja toimintatapansa. Se ei ole yritys eikä sen pidäkään olla. Se on kansanvaltaa edustava laitos ja siihen kuuluu tietty protokolla. Valitettavasti se ei ole kovin nopea tapa.

Keskustan Antti Kaikkonen (kesk.) olisi valmis muuttamaan eduskunnan istuntoja. 

–  Kyselytunnissa on mielestäni teatterimaisia piirteitä mutta onneksi se ei ole koko totuus eduskuntatyöstä. Pidän valiokuntatyöskentelyä erittäin tärkeänä. Siellä perehdytään asioihin ja kuullaan eri puolueiden näkemyksiä ja varsinkin asiantuntijanäkemyksiä. Eduskunnan budjettikäsittelyyn kaipaan muutosta. Nykyisin siihen käytetään kohtuuttomasti aikaa suhteessa budjettiin lopulta tuleviin muutoksiin.

Pekka Haavisto (vihr.) toivoo eduskuntaan lisää ajankohtaiskeskusteluja. Hän järjestäisi niitä viikoittain.

– Perjantain täysitunto on käytännössä muodostunut sellaiseksi. Muuttaisin sitä selkeästi niin, että siinä käsiteltäisiin aina joku ennakkoon ilmoitettu teema.

- Perjantain täysitunto on käytännössä muodostunut sellaiseksi. Muuttaisin sitä selkeästi niin, että siinä käsiteltäisiin aina joku ennakkoon ilmoitettu teema.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.