Täydellisyyden illuusio – nämä ovat ihonhoidon trendit ja ongelmat

Kosmetiikalla pyritään nyt siihen, että iho saadaan hyvin meikkaamattoman näköiseksi. Tärkeitä ovat muun muassa ihon värisävy ja illuusio siitä, että meikin käyttäjä on vain sattunut syntymään upean näköiseksi.

Millaisia ovat tämän vuoden meikki- ja ihonhoitotrendit? Entä miten saadaan täydellisen kuulas iho, jolle meikkejä on mukavaa levittää? Helmi otti selvää tulevaisuuden hiteistä ja ihonhoidon salaisuuksista!

Hoida ihoa kuten hampaitasi

Jutta Carpelan Carpelan Cosmeticsista kertoi tulevaisuuden meikkitrendeistä Kauneustrendit ja -markkinat 2012 -tapahtumassa. Carpelanin mukaan trendit riippuvat paljon tuotesarjasta ja valmistajasta, sillä jokainen valmistaja luonnollisesti lanseeraa omia trendejään.

Ihonhoidon ja meikkaamisen saralla jokaisella kosmetiikkamerkillä onkin omat tuotesarjansa, joita tulisi käyttää yhdessä. Mutta miksi? Ostavatko kuluttajat todella kaikki tuotteensa samasta tuoteryhmästä?

Kosmetologi ja Mary Cohr - kouluttaja Ulla Honkion mukaan ihminen, joka käy usein kosmetologilla hoidoissa, osaa jo ostaa useita tuotteita samasta tuoteryhmästä. Erimerkkisten tuotteiden käyttämisestä ei ole suoranaista haittaa.

– Jos on puhdistustuote ja hoitotuote samasta sarjasta, aktiiviainesosat tukevat toisiaan. Jos ihminen käy vielä säännöllisesti hoidoissa, pystyy hyvin seuraamaan, mitä ihmisen ihossa tapahtuu, Honkio kuvaa.

Honkion mielestä on pääasia, että ihminen hoitaa ihoaan. Iho tulisi puhdistaa aamuin illoin liasta ja pölystä, ja hoitotuotteet laitetaan puhtaalle iholle.

– Yhtä lailla kun muistetaan, että aamuin illoin pitää pestä hampaat, niin ihoa tulisi hoitaa. Esimerkiksi yön aikana petivaatteista tulee pölyä ja likaa ihon pinnalle, ja jos se aina sinne jää, niin sehän tukkii huokoset, Honkio kuvaa.

Trendi: Ihon värisävy

Yksi nousevista kauneustrendeistä on ihon värisävy ja etenkin sen tasaisuus.

– Jos ajattelemme ikääntymistä, väitän, että tärkeitä eivät ole sileä iho tai juonteet, vaan se, että ihon värisävy on tasainen, Carpelan kuvaa.

– Kun vuoden kuluvat, ihon pintarakenne ja värisävy muuttuu. Tällä hetkellä kaikkein tärkein tekijä on se, että ihon värisävy saadaan hyväksi. Saadaan sellainen ruusuinen värisävy. Se tehdään kaikilla keinoilla: värisävyä korjataan kosmetiikalla ja meikkituotteilla tehdään se, että se värisävy saadaan sellaiseksi, että se näyttää hyvältä.


Carpelanin mukaan nyt saa unohtaa juonteet ja kasvojen kohottamisen tuotteilla. Ihmisen iho saa olla sen sävyinen kuin se on.

– Tuotteisiin tulee erilaisia funktioita, jotka kirkastaa ja raikastaa. Ei ole kysymys siitä, että pyrittäisiin pois rusketuksesta, vaan se, että saadaan siihen sellaista kirkkautta ja hehkua, Carpelan sanoo.

Trendi: Täydellisyyden illuusio

Carpelanin mukaan kosmetiikkatrendeissä vallalla on "täydellisyyden illuusio", jossa meikkaamattomuuden vaikutelmalla korostetaan ihon upeutta.

– Annetaan semmoinen illuusio, että me oikeasti herätään tämän näköisinä. Tärkeintä on se, mikä ei näy eikä se, mikä näkyy. Ei haluta kertoa, mitä käytetään tai mitä on tehty, Carpelan kuvaa.

– Halutaan, että iho näyttää siltä, ettei siinä muka ole mitään. Käytetään hirveästi aikaa aamulla siihen, että näytettäisiin meikkaamattomalta, hän jatkaa.

Yksi Carpelanin kuvaama uusi trendi tuntuu monesta varmasti ainakin aluksi vieraalta: ainainen taistelu kiiltelevää ihon pintaa vastaan voidaan nyt lopettaa, sillä ihon saa antaa kiiltää!

– Se on määrätynlaista illuusion luomista. Se, mitä tapahtuu kiillon kanssa, on, että kasvoihin tulee kolmiulotteinen tunnelma, Carpelan kuvaa.

– Halutaan antaa hyvän ihon illuusio. Kun kasvot kiiltävät, kaikki korostuu: huokoset ja kaikki mahdollinen näkyy. Annetaan kasvojen kiiltää ja sanotaan, että me vain herättiin tämännäköisinä!

Kaiken alku ja juuri: hoida ihoasi!

Luonnollisen kuulaan ihon hyvinvointia auttaa tietenkin säännöllinen kasvojenhoitorutiini. Iho puhdistetaan, kuoritaan kerran viikossa ja yöksi ja päiväksi valitaan erilainen voide, kertoo Ulla Honkio.

– Päiväksi valitaan aina tuote, joka antaa hyvän suojan ulkoisia rasitteita vastaan, ja yöaikana, kun solutoiminta on aktiivisimmillaan, katsotaan mikä ihossa on se pääongelma ja sitä hoidetaan. Hoitoseerumikuureja sen mukaan, mitä iho tarvitsee, hän listaa.

– Kun siirrytään talvesta kevääseen, saattaa olla, että iho on hyvin samea ja eloton ja tarvitaan vähän potkua. Silloin annetaan vähän lisää kirkastusta hoitoseerumilla.


Suomalainen ilmasto antaa omat haasteensa täydellisen ihon ylläpitoon. Kovilla pakkasilla iho kuivaa ja tuntuu karhealta.

– Hoitolaan tulee paljon asiakkaita, joilla iho kiristää, hilseillee ja tuntuu kuivalta. Näitä ongelmia hoidetaan talvisaikaan ja usein myös syksyllä, varsinkin jos asiakas ei hoksaa suojata ihoaan kesäauringolta. Ihohan kuivaa auringossa, ja jos sitä ei kosteuteta ja anneta ravinteita, niin syksyllä iho tuntuu myös hirveän kuivalta. Suomalaisilla on myös vaativat ilmasto-olosuhteet, niin on aika paljon couperosaa, Honkio kuvailee.

Älä käytä väärän ihotyypin hoitotuotteita

Luonnollisuuden tavoittelusta huolimatta suomalaisnaisilla on Ulla Honkion mukaan edelleen tiettyjä haasteita ihonhoidossa.

– Hoitolaan saattaa tulla vanhempiakin naisia, jotka pesevät ihon vain saippualla. Ei ole ihonhoitorutiineja, ja juuri siitähän lähdetään liikkeelle: mitä iholle pitäisi tehdä ja kuinka usein. Ne kun kosmetologi kertoo, se tuntuu asiakkaasta hyvältä. Kun joku katsoo, mitä iho tarvitsee.


Honkion mukaan suomalaisnaiset ostavat edelleen melko paljon iholleen sopimattomia hoitotuotteita. Monet eivät esimerkiksi ole varmoja ihotyypistään ja hoitavat kasvojaan siksi väärin.

– Useasti voi olla, että kun katsotaan suurentavalla peilillä kotona, niin mielletään että on hyvin rasvainen iho ja käydään ostamassa rasvaisen ihon puhdistusvaahto ja kasvovesi. Ja useasti rasvaisen ihon tuotteissa on alkoholia, mikä taas kuivattaa ihoa. Kun ihoa kuivattaa, ihon luonnollinen suoja häiriintyy ja tulee lisää ongelmia, hän kuvaa.

Kun kasvojen ihon kuorii kerran viikossa, myös hoitotuotteet imeytyvät paremmin. Lisäksi iholta saadaan kuollut ihosolukko pois, jolloin iho on joustavampi. Honkion mukaan suomalaiset osaavat kuoria ihoaan enenevissä määrin.

Kasvojen lisäksi myös vartalon ihoa tulisi kuoria kerran viikossa. Vartalon ihon kuorimiseen Honkio antaa yksinkertaiset ohjeet: kuorintavoide levitetään pyöritellen, ylöspäin suuntautuvin liikkein. Erikseen käsitellään vielä kantapäät, polvet ja muut kuivat alueet.

– Varsinkin sellaiset ihmiset, jotka käyvät vartalohoidoissa säännöllisesti, osaavat kuoria ihoaan. Haastavampi asia suomalaisille on se vartalon hoitaminen. Tietysti se on hyväkin, että lähdetään liikkeelle kasvoista ja otetaan siihen sitten vartalo mukaan, Honkio kuvaa.

Lue lisää:

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Kuvat: Maria Aarnio , Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja