Tavoitteena terve elämä? Luovu näistä tavoista

Jos tavoitteena on terve elämä, tietyt paheet kannattaa jättää taakse. Lifehack.org laati niistä listan.

Ylensyönti

Hara hachi bu, sanovat japanilaiset. Se tarkoittaa jokseenkin seuraavaa: syö, kunnes olet 80-prosenttisesti täynnä.

Sattumoisin japanilaiset kuuluvat myös maailman terveimpiin kansoihin. Heidän ruokavalionsa koostuu paljolti vihanneksista ja kalan kaltaisesta vähärasvaisesta proteiinista. Prosessoituja ruokia japanilaiset syövät vähän.

Kuitenkin tärkeämpää kuin mitä japanilaiset syövät on ehkä se, miten paljon he syövät. Ruokailun lopettaminen ennen täyttä kylläisyyttä valitettavasti sotii monille jo lapsesta asti taottua opetusta vastaan – "lautanen pitää syödä tyhjäksi". Ruokapöydässä koetun painostuksen on epäilty olevan jopa osasyy ylipainoisten määrän kasvuun.

Kokeile syödä pienempiä annoksia viikon ajan. Kenties huomaat muuttuvasi hieman hoikemmaksi ja energisemmäksi.

Liikunnan luokittelu valinnaiseksi

Hyvinvoivat ihmiset näkevät liikunnan osana päivittäistä lukujärjestystään, eivät vaihtoehtona, joka ehkä valitaan, jos on aikaa. Terveelliset elämäntavat omaksuneet tietävät, että kun jättää väliin muutamat treenit peräjälkeen, siitä muodostuu helposti paha tapa. He eivät salli sitä itselleen.

Miten liikuntaa sitten oppisi käsittelemään pakollisena? Kannattaa aikatauluttaa treenit yhden viikon ajalle etukäteen ja suhtautua niihin kuten mihin tahansa tärkeään tapaamiseen. Jättäisitkö kevein mielin väliin sovitun tapaamisen esimiehen tai lääkärin kanssa? Tuskin. Suhtaudu liikuntaan kuin se olisi tapaaminen jonkun vielä tärkeämmän henkilön – nimittäin tulevan itsesi – kanssa.

Lyhytkestoisen mielihyvän tavoittelu

Epäterveellisesti elävät ihmiset etsivät oikoteitä hyvän olon saavuttamiseksi. Videopelin pelaaminen, tupakan polttaminen tai hampurilaisen syöminen saattaa tuntua hyvältä hetken, mutta pitkällä aikavälillä ne voivat aiheuttaa isoja vaikeuksia.

Hyvinvoivat ihmiset eivät korjaa ongelmia pikaliimalla. He osoittavat itsehillintää niin seisovassa pöydässä kuin baarissa. Tekemällä ajan kanssa töitä tavoitteidensa eteen tuloksia saavuttaa muuallakin kuin vaa'alla tai kuntosalilla. Fyysisistä tuloksista tullut itsevarmuus kasvattaa mahdollisuuksia menestyä elämässä ylipäätään.

Ruoan korvaaminen herkuilla

Hampurilaisen tai suklaapatukan nauttiminen silloin tällöin ei kaada maailmaa. Terveillä ihmisillä herkut eivät kuitenkaan kuulu säännölliseen ruokavalioon, vaan lautaselta löytyy oikeita ruokia: hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaista lihaa, pähkinöitä, siemeniä ja täysjyvää. Tehtaassa lähes alusta loppuun asti tuotetut einekset, joiden sisältämien ainesosien nimiä ei osaa lausua, jäävät terveyttään tarkkailevilla useimmiten kauppaan.

Tupakointi

THL:n mukaan tupakointi on yleisin estettävissä oleva kuolleisuuden syy. Länsimaissa 14 prosenttia ihmisistä kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien, keuhkotautien ja syöpien lisäksi tupakointi aiheuttaa muun muassa hampaiden kiinnityskudoksen sairauksia, keskenmenoja, impotenssia, hedelmättömyyttä, ihon ennenaikaista vanhenemista, osteoporoosia, aikuistyypin diabetesta, kilpirauhasen vajaatoiminnan pahenemista sekä virtsanpidätyskyvyn heikkenemistä.

Lähde: Lifehack.org, THL

Juttu on julkaistu alun perin tammikuussa 2014.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja