Tavio: Suomen päätös keskeyttää tuki UNRWA:lle pysyy voimassa

Karut jäljet: Hamasin hallinnoivan terveysministeriön mukaan 104 kuollut Israelin tulituksessa torstaina 0:35
Katso videolta, kuinka gazalaiset evakuoivat loukkaantuneita.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) mukaan Suomen päätös keskeyttää tuki palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:lle on toistaiseksi voimassa ja odottaa lisätietoja selvityksestä.

Tuki keskeytettiin tammikuussa sen jälkeen, kun Israel väitti joidenkin järjestön työntekijöiden osallistuneen äärijärjestö Hamasin hyökkäykseen Israeliin lokakuussa.

Euroopan komissio on nyt luvannut järjestölle 50 miljoonaa euroa, ja myöhemmin EU:n on tarkoitus antaa sille vielä 32 miljoonaa euroa lisää.

Tavio sanoi STT:lle välittämässään viestissä, että komission käyttämä raha on myös suomalaisten veronmaksajien rahaa ja on ensisijaista, että rahamme eivät päädy hyödyttämään terroristeja.

Hän totesi, että komission päätöksen taustalla näyttää olleen ainakin osittain UNRWA:n oma vakuutus riskinhallintamekanismien parantamisesta.

Tavio lisäsi, että Suomi kantaa huolta alueen humanitaarisesta kriisistä, minkä osoituksena ilmoitettiin hiljattain uudesta viiden miljoonan euron avusta humanitaarisiin operaatioihin Gazassa, Länsirannalla ja Israelissa.

Israel on aiemmin ilmoittanut pyrkivänsä lakkauttamaan avustusjärjestön.

EU:n määrä antaa rahat ensi viikolla

Komission tiedottaja Eric Mamer kertoo, että EU:n myöntämät rahat on määrä antaa ensi viikolla, kun UNRWA on ilmoittanut hyväksyvänsä rahoituksen ehdot. Myöhemmin EU:n on tarkoitus antaa järjestölle vielä 32 miljoonaa euroa lisää.

Mamerin mukaan EU:n on tarkoitus kasvattaa myös muuta palestiinalaisille kohdistettua rahallista apua 68 miljoonaan euroon tämän vuoden aikana. Tämä rahoitus menee komission mukaan perille muita reittejä, kuten esimerkiksi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kautta.

EU-johtajat ilmaisivat jo aiemmin tänään huolensa Israelin eilen tekemästä iskusta, jossa kuoli kymmeniä palestiinalaissiviilejä. Ihmiset olivat hakemassa avustustarvikkeita ja ruokaa avustusrekoista, kun israelilaissotilaat avasivat tulen. Uhrimäärästä ja tapahtumien kulusta ei ole vielä täyttä selvyyttä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi olevansa shokissa siviilien tappamisesta.

– Kansainvälinen laki ei salli kaksoisstandardeja. Riippumaton tutkinta tulisi käynnistää välittömästi ja syylliset asettaa vastuuseen, kirjoittaa Michel viestipalvelu X:ssä.

Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi X:ään kirjoittamassaan viestissä, että siviilejä tulisi suojella, ja vaati tutkinnan käynnistämistä.

UNRWA:n rahoitusta jäädytetty

Useat maat, Suomi mukaan lukien, keskeyttivät rahoituksensa UNRWA:lle sen jälkeen, kun Israel väitti ainakin 12 UNRWA:n työntekijän osallistuneen äärijärjestö Hamasin hyökkäykseen Israelissa lokakuun alussa. Rahoituksen keskeyttäjien joukossa ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ruotsi.

YK on ilmoittanut, että Israelin väitteet tutkitaan ja mahdollisia syyllisiä rangaistaan.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi helmikuun alussa, että UNRWA:n tukien tyrehdyttäminen on erittäin harkitsematonta ja vaarallista.

Israel aloitti laajan hyökkäyksen Gazaan lokakuun alkupuolella sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat olivat tehneet hyökkäyksen Israeliin. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa on kuollut yli 30 200 ihmistä, joista valtaosa on naisia ja lapsia.

AFP:n israelilaisviranomaisten kertomiin lukuihin pohjaavien laskelmien mukaan Hamasin lokakuun alussa tekemässä hyökkäyksessä Israeliin kuoli noin 1 160 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat