Useat maat tuomitsevat avustustarvikkeiden hakijoihin kohdistuneen tulituksen Gazassa – Kolumbia keskeyttää asehankinnat Israelilta

Karut jäljet: Hamasin hallinnoivan terveysministeriön mukaan 104 kuollut Israelin tulituksessa torstaina 0:35
Katso videolta, kuinka gazalaiset evakuoivat loukkaantuneita.

Useat maat ovat tuominneet israelilaissotilaiden tekemän iskun avustustarvikkeita ja ruokaa rekoista hakeneita palestiinalaisia vastaan. Kymmenet ihmiset saivat surmansa, kun israelilaissotilaat avasivat tulen siviilejä kohti torstaina. 

Iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä. Tarkasta uhrimäärästä ja tapahtumien kulusta ei ole vielä täyttä selvyyttä.

Kolumbia keskeyttää asehankinnat Israelilta sen jälkeen kun israelilaissotilaat tulittivat avustustarvikkeita ja ruokaa rekoista hakeneita palestiinalaisia. Asiasta kertoo Kolumbian presidentti Gustavo Petroviestipalvelu X:ssä.

Petro kuvaili tapahtunutta kansanmurhaksi.

–  Maailman on suljettava (Israelin pääministeri Benjamin) Netanjahu ulkopuolelle. Kolumbia lopettaa kaikki asehankinnat Israelilta, Petro sanoi viestissään.

Israel on yksi Kolumbian tärkeimmistä aseiden toimittajista. 

Kolumbian asevoimat ja poliisi ovat jo vuosikymmeniä käyttäneet Israelilta hankittuja kivääreitä, pistooleita ja ohjuksia taistelussaan huumekartelleja, oikeistolaisia puolisotilaallisia ryhmittymiä ja vasemmistosissejä vastaan.

Israel ilmoitti viime lokakuussa keskeyttävänsä "turvallisuusvientinsä" Kolumbiaan sen jälkeen kun Petro sanoi Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin käyttäneen Gazan asukkaista samanlaista kieltä kuin mitä natsit käyttivät juutalaisista.

Myös Ranska ja Espanja tuomitsivat

Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että ruokaa odottaneiden palestiinalaissiviilien kuolemaa ei voi hyväksyä. Albaresin mukaan tapahtunut alleviivaa sitä, että alueelle tarvitaan heti tulitauko.

Ranskan ulkoministeriö kuvaili lausunnossaan iskun olleen perusteeton. Ranskalaisministeriö tähdensi myös, että ruokapulasta ja sairauksista kärsivien siviilien määrä on kestämätön ja kasvaa edelleen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi puolestaan tuomitsevansa vahvasti torstaisen iskun. Hän kirjoitti X:ssä kokevansa syvää närkästystä Gazasta tulevista kuvista ja tähdensi siviilien joutuneen israelilaissotilaiden kohteeksi kaistalla.

Myös Kiina ilmoitti perjantaina tuomitsevansa Israelin iskun. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning kertoi Kiinan olevan tapauksesta shokissa.

Aiemmin Turkki syytti Israelia "jälleen uudesta rikoksesta ihmisyyttä vastaan".

Borrell: Jälleen uusi verilöyly

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kirjoitti X:ssä myöhään torstaina, ettei Israelin torstaisia toimia voi hyväksyä.

–  Olen kauhistunut kuullessani jälleen uutisia siviileihin kohdistuneesta verilöylystä Gazassa. Näitä kuolemia ei voi mitenkään hyväksyä, Borrell kirjoitti.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suostunut tuoreeltaan ottamaan kantaa tapaukseen, koska tapahtumien kulusta oli hänen mukaansa eri versioita.

Presidentti piti sen sijaan varmana, että torstain tapahtumat tulevat mutkistamaan parhaillaan käytäviä tulitaukoneuvotteluja. Bidenin mukaan on hyvin todennäköistä, että tulitaukoa ei saada alkamaan maanantaina, kuten Biden oli aikaisemmin toivonut.

YK:n humanitaarisen avun johtajalla Martin Griffithsillä ei sen sijaan ollut vaikeuksia kertoa mielipidettään.

–  Elämä valuu pois Gazasta kauhistuttavan nopeasti. Jopa liki viisi kuukautta kestäneiden julmien vihollisuuksien jälkeen Gaza onnistuu edelleen järkyttämään meitä, Griffiths kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttiin kiireesti koolle Gazan tapahtumien vuoksi heti torstaina.

Gazalaisministeriön mukaan toistasataa kuoli

Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö sanoi, että ampumisessa olisi kuollut toistasataa ihmistä ja haavoittunut yli 750. Sairaalalähteiden mukaan kuolleita olisi ainakin 50 ja haavoittuneita toista sataa.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman silminnäkijän mukaan tuhannet nälkiintyneet ihmiset lähtivät Gazassa juoksemaan kohti rekkoja, jotka olivat lähellä armeijan hyökkäysvaunuja.

–  Sotilaat alkoivat tulittaa väkijoukkoa, kun ihmiset tulivat liian lähelle tankkeja, nimettömänä pysytellyt silminnäkijä kertoi.

Israelilaislähteiden mukaan sotilaat avasivat tulen, koska olivat pitäneet kohti ryntääviä ihmisiä uhkana. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanslian mukaan valtaosa ihmisistä kuitenkin tallautui tai jäi rekkojen alle yrittäessään saada väkisin avustustarvikkeita.

Gazan terveysministeriön mukaan Israelin viime kuukausien ilmaiskuissa ja hyökkäyksissä Gazassa on kuollut kaikkiaan jo yli 30 000 ihmistä. Valtaosa kuolonuhreista on ollut naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat