Taustalla historiallisen suuri matkustajakato: Suomen kaupungit supistavat joukkoliikennettä – HSL:n bussit kulkevat jo kesäaikataulussa

2:18
Joukkoliikenne on menettänyt lähes kaikki matkustajat.

Koronaepidemia on vähentänyt huomattavasti joukkoliikenteen käyttöä.

Toimet ja rajoitukset koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi ovat johtaneet siihen, että joukkoliikennettä supistetaan vastaamaan paremmin kysyntää.

Lipputulojen pieneneminen heikentää merkittävästi Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja useiden muiden Suomen kaupunkien bussiliikenteen kannattavuutta.

– Tulot ovat maaliskuun alusta tippuneet 70 prosenttia normaalitilanteesta. En usko, että 1970-ja tai 1980-luvultakaan löytyy näin isoa pudotusta matkustajamäärissä. Tämä on kyllä historiallinen pudotus, sanoo HSL:n linjajohtaja Tero Anttila.

Anttilan mukaan normaalisti pääkaupungin busseilla, metroilla, raitiovaunuilla sekä lähijunilla tehdään yli miljoona matkaa päivittäin. Koronaepidemian myötä päiväkohtainen matkamäärä on ollut hieman yli 300 000.

Helsingin lailla kesäaikatauluihin siirrytään normaalia aiemmin jo viikon päästä Oulussa ja toukokuussa Tampereella. Kesäaikataulut ovat jo olleet käytössä ainakin Turussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa.

– Matkustajamäärät on yli puolella tippunut  ja samassa suhteessa on supistunut myös lipputulot. Meillä on paikallisliikenteessä vuorotarjontaa karsittu, joten olemme ollaan siirtyneet jo kesäaikatauluihin, sanoo Kuopion kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Jukka Räsänen.

Muutoksia ei luvassa, vaikka koulut alkaisivat taas

HSL:n linja-autojen aikataulut muuttuivat eilen sunnuntaina. Metro kulkee jo kesäaikataulun mukaan ja raitiovaunut siirtyivät viikonloppuna muokattuun sunnuntai-aikatauluun. Lähijunat kulkevat normaalisti pienin muutoksin.

Tero Anttilan mukaan edes koulujen siirtyminen lähiopetukseen ei tuo HSL:n talviaikatauluja takaisin.

Samalla linjalla ollaan myös Kuopiossa. Koululaiskuljetukset aiotaan järjestetään keväällä muutamilla ylimääräisillä vuoroilla.

Anttilan mukaan kesäaikataulu vähentää Helsingin seudun liikenteen ruuhkavuoroja.

– Ruuhkasta vähenee jonkin verran vuoroja sekä linjoja, joita on suunnattu koululaisliikenteeseen. Poikkeuksena busseista kulkevat yhä jotkin linjat, jotka kesällä lakkaisivat kulkemasta kokonaan, ettei ihmisiä jätetä ilman työmatka- tai asiointiyhteyksiä. Jos liikenne ruuhkautuu, voimme lisätä sitä nopeallakin aikataululla, hän sanoo.

Kaupunkien ajantasaisimmat joukkoliikenteen aikataulut löytyvät verkosta. Liikenne voi muuttua koronatilanteen vuoksi nopeastikin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja