Video typerryttävästä tuhosta: Tältä näyttää tuhoutunut suurkaupunki hirmumyrsky Idain jälkeen, ainakin 750 kuollut – "Ravistelin mieheni ruumista turhaan"

2:35

Sykloni-Idai jätti jälkeensä ainoastaan tuhoa surmatessaan jo 750 ihmistä. Valtaisat tuulet ja sateet tuhosivat kaupunkeja ja kyliä.

Myrsky iski muun muassa Mosambikissa yli puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupunkiin. Beira tuhoutui myrskyssä lähes täysin.

– Kotimme kiviseinät kaatuivat päällemme ja huusin, että kuolen. Maaperä täytti suuni, nenäni ja korvani. Vesi nousi talossa lähes niskan korkeudelle. Ravistelin mieheni ruumista turhaan. Hän oli jo kuollut, kuvailee eräs paikallinen asukas.

Toinen perhe joutui lopettamaan 16-vuotiaan poikansa etsinnät, sillä poika oli todennäköisesti hautautunut mudan alle.

Pitkä matka edessä

Kaksi viikkoa myrskyn jälkeen Mosambikin asukkaat ovat viimeinkin aloittaneet pitkän matkansa kohti normaalia elämää. 

Myrsky vaikutti yli puoleen miljoonaan ihmiseen alueella. 110 000 ihmistä asuu parhaillaan leireissä.

Tämän hetkinen arvio menehtyneiden määrästä on 750. Lisää ruumiita odotetaan kuitenkin löytyvän, kun tulvavedet laskevat. Lopullinen kuolonuhrien määrä saattaa Mosambikin presidentin mukaan olla jopa yli 1000.

Selviytyneitä etsitään yhä veden ja mudan saartamista rakennuksista. 

Myös suuri osa kaupungin tietoliikenneinfrastruktuurista tuhoutui myrskyssä, mutta ainakin kaksi puhelinverkkoa toimii jälleen. 

Sähkölinjat on kytketty kaupungissa uudelleen, mutta asukkaat joutuvat yhä kärsimään hallituksen ajoittaisista suluista, joita tehdään tarvikkeiden säästämiseksi. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

8:24
Hirmumyrskyn karut jäljet Mosambikissa.

Leviävät sairaudet seuraava huolenaihe

Mosambikissa on huolestuttu myös likaisen veden mukana leviävistä taudeista. Koleratapauksia on raportoitu jo Beiran kaupungissa. Myös malariatartuntojen määrän odotetaan kasvavan tulvan saartamilla alueilla.

Hallitus aikoo perustaa koleran hoitokeskuksia tuhoalueelle.

Lähde: CNN, APLisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja