Flashin päivät ovat pian luetut - tekniikka poistuu selaimista täysin vuonna 2020

Adobe ajaa alas ja lopettaa täysin Flashin vuoden 2020 lopussa, yhtiö on nyt kertonut. Flashin merkitys on jatkuvasti vähentynyt viime vuosina uudempien ja parempien tekniikoiden yleistyessä verkkosivuilla.

Flash oli aikanaan tärkeä tekniikka, jolla toteutettiin monia suosittuja interaktiivisia verkkopalveluita. Flash-muotoiset videot sysäsivät vauhtiin myös videopalvelu YouTuben.

Flashissa on kuitenkin aina ollut myös ongelmansa. Sen tietoturva on ollut kuuluisa heikkoudestaan, minkä lisäksi tekniikka oli raskasta ja vaati paljon resursseja – ja sopi tämän takia erityisen huonosti mobiililaitteisiin. Lisäksi kyseessä oli myös suljettu, Adoben omistama ja ohjaama formaatti, eikä avoin standardi.

Applen perustaja Steve Jobs julkaisi jo vuoden 2010 huhtikuussa paljon huomiota herättäneen kirjoituksen Flashista ja selitti, miksei sitä olla iOS-käyttöjärjestelmälle tuomassa. Viimeistään tästä käynnistyi Flashin lopun alku eikä tukea iPhonessa ja iPadissa ikinä nähty.

Flashin korvaajaksi ovat nousseet HTML5-tekniikat sekä myös esimerkiksi WebGL.

Viime aikoina suositut selaimet ovat jo alkaneet suosia ensisijaisesti HTML5-sisältöjä estäen Flash-sisältöjen automaattisen toistumisen. Tänään Adoben ilmoituksen yhteydessä selainkehittäjät ovat myös ilmoittaneet omalta osaltaan Flash-tuen päättymisestä kokonaan vuoden 2020 lopussa. Jo sitä ennen eri vaiheissa tukea aiotaan ajaa alas vaatien esimerkiksi käyttäjän ottavan Flashin erikseen käyttöön selaimessa.

Googlen mukaan Chrome-käyttäjistä 17 prosenttia käy nykyisin päivittäin Flash-sisältöä sisältävällä verkkosivulla, kun kolme vuotta sitten vastaava lukema oli vielä 80 prosenttia.

Adobe aikoo päivittää Flashia muun muassa tietoturvapaikoin vielä vuoden 2020 loppuun asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja