Tätä suomalaiset eivät tiedä treenaamisesta – unohdatko itse suorituksen jälkeen?

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten treeni- ja ravintotottumuksia. Kyselytutkimuksessa selvisi, että suuri osa suomalaisista kuntoilijoista unohtaa liikunnan jälkeisen palautumisen tärkeyden.

Gainomaxin TNS Gallupilla teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten treeni- ja ravintotottumuksia sekä testattiin tietoa palautumisesta. Tutkimuksessa selvisi suomalaisten kuntoilijoiden olevan hieman pihalla erityisesti liikunnan jälkeisen palautumisen tärkeydestä. TNS Gallupin 8.–16.8.2013 välisenä aikana toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 117 15–69-vuotiasta miestä ja naista alueellisen väestörakenteen mukaan.

Vain 8 prosenttia suomalaisistä tietää lihaskudoksen alkavan tuhotua, jos keho ei saa riittävästi ravintoa treenin jälkeen. Suurin osa kuntoilijoista luottaa sen sijaan veden voimaan: jopa 60 prosenttia suomalaisista kertoo juovansa vettä treenin jälkeen ja syövänsä jotain vasta myöhemmin. Noin 30 prosenttia kuitenkin uskoo, että treenistä voisi saada enemmän irti syömällä oikein. Viidesosa nuorista 15-25-vuotiaista suomalaisista ei yksinkertaisesti tiedä, millainen ravinto auttaisi kehoa palautumaan parhaiten treenin jälkeen. Mitä treenin jälkeen sitten kannattaisi syödä?

– Proteiinilisä ennen ja/tai jälkeen harjoituksen parantaa suorituskykyä, nopeuttaa palautumista, sekä lisää rasvatonta kehon massaa, lihasten kasvua ja voimaa. Erilaisilla proteiinilähteillä ja -määrillä on kuitenkin hieman erilaisia vaikutuksia, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja triathlonisti Merja Kiviranta.

Palautumisravintoa heti treenin jälkeen

Treenin jälkeen pitäisikin hyödyntää niin sanottu anabolinen ikkuna syömällä 0,3-0,5 grammaa proteiinia ja 0,5-1 grammaa hiilihydraatteja ihannepainokiloa kohden, 30 minuutin sisällä harjoituksen päättymisestä. Noin 60-70 kiloiselle henkilölle tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi 250 gramman annosta maitorahkaa ja purkillista ananaspaloja tai 80 grammaa broilerinfilettä ja 2 desilitran annosta riisiä. Myös palauttava urheilujuoma on vaihtoehto.

– Nopeus on valttia, koska keho hyödyntää tällöin saamansa proteiinin ja hiilihydraatit huomattavasti tehokkaammin kuin myöhemmin.

Kivirannan mukaan palautumista nopeuttaa muun muassa nestemäisessä tai muuten helposti sulavassa muodossa nautittu ruoka tai juoma, nopeat hiilihydraatit, heraproteiini ja suola. Kestävyysurheilijan palautumisessa tärkeintä on Kivirannan mukaan riittävä hiilihydraattien saanti.Voimaurheilijan kehittymisen edellytys on sen sijaan tehokas proteiinisynteesi, mikä vaatii säännöllisiä reiluja proteiiniannoksia yhdistettynä hiilihydraatteihin, myös ehdottomasti treenin jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat