Haluatko laihtua? Näin sinun tulisi syödä treenin jälkeen – varo lihottavaa virhettä!

Ateria lautanen
Syö treenin jälkeen monipuolinen ateria, neuvoo asiantuntija. Shutterstock

Treenin jälkeen on tärkeää syödä, vaikka laihdutustavoitteisiin pääseminen vaatiikin energiansaannin niukentamista. Jos urheilun jälkeisen aterian jättää väliin, voi se kostautua myöhemmin ylensyömisenä.

Tuttu nyrkkisääntö laihtumiseen on liikkua enemmän ja syödä vähemmän. Jos sääntöä tulkitsee kirjaimellisesti, voisi ajatella, ettei treenin jälkeen kannata syödä – tällöinhän tavoiteltu energiavaje kasvaa entisestään!

Todellisuudessa treenin jälkeen syömättä jättäminen voi kuitenkin jopa lihottaa, varoittaa Popsugar-sivuston haastattelema ravitsemusterapeutti Michele Fumagalli.

Syömisen lykkääminen voi johtaa ylensyöntiin

Laihduttajan kannattaisi syödä vähintään parin tunnin sisällä treenaamisen lopettamisesta, mieluiten jo tunnin sisällä. Urheilu nimittäin kuluttaa energiaa, mikä saa ihmisen tuntemaan nälkää. Syömisen viivyttely pahentaa nälän tunnetta, mikä lisää ylensyömisen riskiä myöhemmin. Mitä nälkäisempi on, sitä epätodennäköisemmin terveellinen ruoka tuo toivotun tyydytyksen.

Treenin jälkeen kannattaisi syödä, vaikka ei tuntisi nälkää. Nälän tunne nimittäin hiipii joka tapauksessa vähitellen, ja energiavajeen kurominen kiinni aiheuttaa helposti laihdutustavoitteille tuhoisaa ylensyömistä.

Lisäksi keho on treenin jälkeen palautumistilassa. Palautumiseen vaaditaan ravitsevaa ruokaa.

Treenin jälkeen kannattaa syödä sekä hyviä hiilihydraatteja että proteiineja, jotka auttavat kasvattamaan lihasmassaa sekä palautumaan seuraavaa urheilukertaa varten. Lihasmassan kasvattaminen parantaa aineenvaihduntaa, mikä tarkoittaa, että elimistö polttaa energiaa treenikertojen välissäkin.

Sopiva ateria treenin jälkeen

Parasta treenin jälkeistä syötävää olisi lautasmallin mukainen ateria, jossa puolet lautasista on täytetty kasviksilla, neljäsosa hyvillä hiilihydraateilla ja neljäsosa proteiinin lähteellä. Hyviä hiilihydraatteja saa esimerkiksi täysjyvätuotteista ja kvinoasta, hyviä proteiineja puolestaan esimerkiksi kalasta, kanasta tai palkokasveista.

Mikäli treenin jälkeen ei ehdi syödä kokonaista ateriaa – tai ajankohta ei tunnu siihen sopivalta –, hyviä välipalavaihtoehtoja ovat esimerkiksi kreikkalainen jogurtti marjoilla, raejuusto ja vihannestikut tai banaanit maapähkinävoilla. Jos treenin jälkeinen välipala on riittämätön, kasvaa ylensyönnin riski myöhemmin päivällä.

Proteiinipatukoiden ja -pirtelöiden kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta ne sisältävät riittävästi sekä proteiineja että hiilihydraatteja. Kannattaa kiinnittää myös huomio patukoiden ja pirtelöiden sisältämään energiaan, sillä ne saattavat olla melkoisia kaloripommeja.

Riittävän syömisen lisäksi treenin jälkeen tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Se onnistuu parhaiten kalorittomalla vedellä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja