Tätä olympiahiihtojen ilmiötä kannattaa seurata: Krista Pärmäkoski risti sormensa, maajoukkuetoveri povaa ongelmia

Jari Isometsä Pekingin olympialaduista:"Sää ja keliolosuhteet ovat merkittävässä roolissa tällaisessa paikassa" 6:54
Millaiset ovat olosuhteet Pekingin olympialaisten maastohiihtoladuilla Zhangjiakoussa? MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ja meteorologi Liisa Rintaniemi kertovat.

Pekingin olympialaisten maastohiihtostadionilla Zhangjiakoussa puhaltava ajoittain voimakaskin tuuli voi nousta yllättäväksi elementiksi Suomen joukkueen menestyslajissa. 

Vuosi sitten Oberstdorfin MM-kisoissa latureittien kunto nousi isoksi puheenaiheiksi, kun lämpimimpinä päivinä lyhythihaisissa asuissa sivakoineet hiihtotähdet tarpoivat ajoittain syvässä sohjossa. 

Zhangjiakoussa ei ainakaan sitä ongelmaa ole. 

– Ladut ovat erittäin hyvässä kunnossa. Ja profiilit ovat arvokisoihin sopivat, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kehui rankkoja reittejä keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Lämpötilakin on talvinen, minkä purevuutta lisää usein puhaltava tuuli.  

– Tuulen voimakkuus vaihtelee päivittäin, mutta aika samasta suunnasta tuntuu puhaltavan. Stadionilla takasuoralla on myötätuuli ja loppusuoralla vastatuuli. Osaan nousuista osuu myötätuuli, ja sen kyllä huomaa sitten hiihdossa.

– Ehkä eniten tuuli vaikuttaa siinä, että kun ladulla on pikkuisen irtolunta, tuuli tuiskuttaa sitä perinteisen laduille, mikä tarkoittaa, että ladulla ei aina luista suksi niin hyvin. Voi olla, että välillä joutuu ladun ulkopuolelle, Pasanen kommentoi.   

Maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyvärinen on tehnyt vastaavia huomioita. 

– Stadionin ympäristö ja kaksi ensimmäistä nousua ovat olleet aika tuulista seutua. Siellä latu on mennyt pahiten umpeen.

– Tämä on isompi juttu varsinkin sitten perinteisen 15 kilometrillä (ensi viikon perjantaina). Se voi olla ongelma, ja siihen pitää valmistautua jo tässä vaiheessa suksitestihommissa, Hyvärinen toteaa.

Krista Pärmäkoski toivoo puhtaita baanoja olympialaisten päämatkalleen, 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtöön ensi torstaiksi. 

– Latu-urat ovat olleet välillä täynnä lunta. Minä toivon, ettei tuuli tuiskuttaisi, että pääsisimme latu-uria pitkin hiihtämään.

– Perinteisen kympille on luvattu miedompaa tuulta kuin yhdistelmäkisaan. Toiveissa on, että latu-urat ovat puhtaana, kuten ne ovat olleet miedommilla tuulilla täällä, Pärmäkoski toteaa ristien samalla sormensa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Yhdistelmäkisassa hiihtoruuhkan mahdollisuus

Ensipuraisu olympialatuihin kisahiihdossa saadaan lauantaina, kun naiset rynnistävät 7,5 + 7,5 kilometrin yhdistelmäkilpailuun. Matkaan lähdetään yhtenä porukkana. 

– Yhdistelmäkisassa latureitti on sama perinteisellä ja vapaalla, ja kun se on vielä jaoteltu esteillä, niin tila saattaa mennä todella ahtaaksi, jos hiihdetään latu-uran sivussa. Nousuja ei ole niin rentoa hiihtää ladun sivussa kuin ladulla. Tilanne on kaikille sama ja sillä mennään, Pärmäkoski huomauttaa.

Hyvärinen nostaa esiin myös vauhdinjakotekijän. Miesten 15 + 15 kilometrin yhdistelmäkisa sivakoidaan sunnuntaina.  

– Vasta- ja myötätuuli vaikuttavat myös vetohalukkuuteen yhteislähdöissä. Voi olla, että vastatuuliosuuksilla vauhti rauhoittuu ja myötätuuliosuuksilla mennään entistä kovempaa.   

Naisten 7,5 + 7,5 kilometrin yhdistelmäkilpailu käydään lauantaina Suomen aikaa kello 9.45 alkaen. Miesten 15 + 15 kilometrin kilpailu alkaa sunnuntaina kello 9.00. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.  

Lue myös:

    Uusimmat