Mainos

Tätä jalkaa ei voi enää pelastaa – karut kuvat Helsingistä paljastavat, miten ihmisten välinpitämättömyys vahingoittaa lintuja

Luontoon heitetyt särkyneet lasipullot, säilyketölkit, siimat ja muut roskat koituvat monen eläimen kohtaloksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n mukaan erityisen vahingollisia esimerkiksi linnuille ovat hylätyt kalastustarvikkeet, koska ne takertuvat eläinten kauloihin ja jalkoihin. Osa kuolee rannoille siimojen vankeina.

– Lintu ei osaa varoa siimoja kävellessään tai ruokaillessaan eikä pysty poistamaan nokallaan jalkaan tai kaulaan tarttunutta siimaa, kertoo puheenjohtaja Hannele Luukkainen yhdistyksen tiedotteessa.

– Myös nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan kuoleman, hän muistuttaa.

Eläinsuojeluyhdistys kehottaa ihmisiä siivoamaan kaikki jätteensä ja roskansa niille kuuluviin roska-astioihin. HESY ohjeistaa hävittämään tarpeettoman siiman leikkaamalla sen pieniksi palasiksi.

Myös kotieläimet vaarassa

Lintujen lisäksi vaarassa ovat myös kotieläimet, kuten kissat ja koirat.

Maahan jätetyt särkyneet lasipullot tai metalliset säilyketölkit aiheuttavat haavoja niin eläimille kuin ihmisillekin.

Yhdistys huomauttaa, että monet piknikeväät on kääritty muoviin tai sisältävät muoviosia, jotka utelias eläin voi niellä. Myös harmittomilta tuntuvat karkkipaperit voivat näyttää lemmikin silmiin houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä eläimen ruuansulatuskanavaan tai aiheuttaa tukehtumisen.

Aina ei riitä pelkkä jätteiden roskiin laittaminen. Joskus on myös huomioitava niiden oikeanlainen hävitys, ettei ruualta tuoksuva jäte houkuttele eläintä.

– Tyhjät säilykeastiat olisi ennen roska-astiaan laittamista varotoimena huuhtaistava sisäpuolelta ja suljettava tiukasti kannella, jos sellainen on tarjolla.

Yhdistys toivoo luonnossa liikkuvien muistavan yhden neuvon: Kaikki minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat varmasti kantaa myös sieltä pois!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.