Tätä et tiennyt hirvikärpäsen lisääntymisestä: "Kuin ihmisen sikiö"

Tämän syksyn hirvikärpäset ovat viime syksyn satoa. Hirvikärpänen ei lisäänny kuten muut kärpäset. Lue jännittävät faktat.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Pekka Vilkamaa kertoo, että hirvikärpäsillä on vain yksi sukupolvi vuodessa.

Hirvikärpäsen lisääntyminen eroaa muista kärpäsistä ja hyönteisistä. Usein hyönteisnaaraat munivat satoja munia kerrallaan. Hirvikärpänen kasvattaa yhtä toukkaa kerrallaan, ja se voi syksyn aikana tehdä jopa 4-5 toukkaa.

– Hirvikärpästen olot ovat sen verran suojatut, ettei niiden tarvitse munia enempää kannan säilyttämiseksi, Vilkamaa selittää munien vähäistä määrää.

Näin ne lisääntyvät

Koiraat ja naaraat lentävät hirven turkkiin, tiputtavat siipensä ja parittelevat. Parittelun jälkeen naaraat jäävät iholle ja imevät verta.

– Kun naaras on hedelmöittynyt, se alkaa kasvattaa yhtä toukkaa oman ruumiinsa sisällä, joka on poikkeuksellista, Vilkamaa kertoo.

Yleensä hyönteiset munivat munia lajityypillisesti esimerkiksi maahan, raatoihin tai kasvien lehdille.

– Toukka on vähän kuin ihmisen sikiö, se saa ravintoa emokärpäsen imemästä verestä ja kehittyy emon sisällä.

Kun toukka on valmis, emo synnyttää sen ulos. Toukka siirtyy heti seuraavaan vaiheeseen, joka on kotelo. Se on kasvin siemenen näköinen ruskea pallukka.

Vain yksi toukka kerrallaan

Kotelot tippuilevat hirven turkista maahan syksyn ja talven aikana. Hirvikärpäsnaaras kehittää vain yhden toukan kerrallaan. Kehitys kestää 2-3 viikkoa, jonka ajan naaras pysyy koko ajan hirven turkissa imemässä verta.

– Se ei vastoin yleistä luuloa tunkeudu kokonaan hirven nahan alle, vaan se työntää ainoastaan piikkimäisen suuosan niin syvälle, että se saa verta, Vilkamaa korjaa.

Kovakuorinen kotelo on maassa seuraavaan kesään saakka. Aikuinen kärpänen kuoriutuu yleensä elokuun alussa ja elää lokakuun loppuun ilmoista riippuen.

 

Lue myös:

    Uusimmat