Tätä bonusten kahminta kertoo johtajista

Työelämävalmentajan ja suomalaisen työpaikan asiantuntijan Hannu-Pekka Sinervällä on selvä näkemys siitä, mitä johtajalta nykyisin vaaditaan.

Nykypäivänä johtajan auktoriteetti ei kestä pitkään, ellei auktoriteettia ansaitse.

– Johtajan ei niinkään tarvitse osata substanssia, eli hänen ei tarvitse tietää firman tuotteiden jokaista pientä yksityiskohtaa. Sen sijaan johtajan pitää osata motivoida ja saada ihmiset tavoitteen mukaiseen toimintaan. Nykyjohtaja on ihmisjohtaja isolla i:llä.

– Sen mitä pomo sanoo, pomo myös itse tekee. Sanat ja teot eivät yksinkertaisesti saa olla ristiriidassa. Silloin muut seuraavat ja organisaatio on menestyksen tiellä.

Huonoja esimerkkejä vino pino

Sinervä ei juuri anna armoa viimeaikaisille johtajakohuille esimerkiksi Finnairissa.

– Valitettavasti on lukuisia firmoja, joissa johtajan sanat ja teot ovat räikeässä ristiriidassa. Johtajuuden vallankumous liittyy osaltaan siihen, että media on enemmän näiden asioiden kimpussa. Näitä tapauksia tulee vielä lisää, joissa käy ilmi, että johtajat puhuvat henkilöstön tärkeydestä, mutta teot ovat toiset, ja takana kähmitään bonukset omiin taskuihin.

– Tuomitsen täydellisesti tämän toiminnan. Uskon, että pystyn sanomaan näin, sillä olen nähnyt työpaikkojen arjen läheltä vuosikymmenten ajan. Bonusten kähmintä voi olla juridisesti oikein, mutta moraalisesti se on täysin väärin ja osoittaa erittäin huonoa johtajuutta.

Nuoret työntekijät kiinnittävät eettisiin ja moraalisiin asioihin valtavasti huomiota, sanoo Sinervä.

– On erinomainen asia, että tämä hämärä toiminta tulee nyt julki. Iät ja ajat sitä on tehty, mutta aiemmin se ei tullut samalla tavalla ilmi.

Anteeksi pyydetään, mutta tarkoitetaanko sitä?

Suomessa johtajat ovat oppineet pyytämään anteeksi virheitä ja ylilyöntejään, mutta seuraava askel uupuu.

– Suomalaiset johtajat pystyvät pyytämään nöyrästi anteeksi, mutta mitään muuta ei tapahdu. Naapurimaa Ruotsissa homma osataan paljon paremmin. Johtaja eroaa, jos töpeksii. Minusta Suomessakin johtajien tulisi ymmärtää, että kohun jälkeen on johtopäätösten aika.

Suomessa huonoksi johtajaksi paljastuneen on Sinervän mukaan erityisen vaikea saada asemaansa enää takaisin.

– Huonon johtajan sanojen ja tekojen välillä on ristiriita. Suomalaiset ovat perusluonteeltaan sellaisia, että valehdella voi vain kerran. Sen jälkeen luottamus on mennyttä.

Studio55.fi/Pekka Torvinen

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat