Ilkka Taipale: Tämä on selkeä ongelma Suomen työttömyyden hoidossa

Psykiatri, poliitikko ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipaleen mukaan työkyvyttömyyseläkkeen tarpeessa olevien työttömien joukko on laaja ja kirjava. Heihin mahtuu niin lievästi kehitysvammaisia nuoria kuin aivovaurioista tai alkoholismista kärsiviä viisikymppisiäkin, jotka ovat jääneet jalkoihin työelämän muuttuessa.

Pitkäaikaistyöttömien joukossa on monia käytännössä työkyvyttömiä ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan onnistu pääsemään työkyvyttömyyseläkkeen piiriin.

– Tässä on kyse henkilöistä, jotka TE-toimisto tai sosiaalivirasto itse on katsonut työkyvyttömiksi, Ilkka Taipale toteaa.

Työkyvyttömien saamiseksi eläkkeelle jo vuosikymmeniä kampanjoinut demarivaikuttaja on ohjannut ihmisiä työkyvyttömyystutkimuksiin omaltakin vastaanotoltaan.

– Tulee vastaan sellaisia, joiden olisi pitänyt saada eläke jo 10 vuotta sitten. Monilla se olisi ollut 3–4 vuotta sitten. Pankinjohtajat kyllä saavat eläkkeensä, hän näpäyttää.

Taipale muistuttaa, että monelta puuttuvat täysin valmiudet pitää huolta asioistaan.

– Usein heidät pitää hakea kotoa, pitää olla joku, joka hoitaa. Suurin osa ei osaa itse hakea eläkettä.

Taipaleen korviin uusi nuorisotakuukin kuulostaa idealistiselta. Hänen mukaansa 25–30 000 työttömän nuoren joukosta noin 5 000 on sellaisia, joilla ei tule koskaan olemaankaan mahdollisuuksia pärjätä työelämässä.

Työelämä on muuttunut

Taipale kuvailee, kuinka Kelan kirje eläkehakemuksen hylkäyksestä voi väittää käytännössä täysin työkyvyttömänkin henkilön pystyvän työskentelemään. Hänestä sairaustietojen tuijottamisen sijaan on olennaista saada työkokeiluista tietää, kuinka henkilö tosiasiassa pärjää työelämässä: jaksaako hän työssä fyysisesti, tuleeko hän toimeen ihmisten kanssa ja millaista työn jälki on.

– Jos ei kuntouttavassa työtoiminnassakaan pärjää, eläkkeen tulisi olla selvä.

Kuntouttava työtoiminta ylipäänsä ei ole Taipaleesta ongelmatonta. Yhdeksän euron päiväansio on pienempi kuin mitä työtä tekemätönkin saa.

Vuonna 2011 Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan noin 209 000 työtöntä. Taipale arvioi heistä 70 000 olevan käytännössä työkyvyttömiä.

– Puolet voitaisiin saada työkyvyttömyyseläkkeelle, se on tahdosta kiinni. On erotettava työkyvytön ja työhön kykenemätön. Lain määritelmä on eri kuin työnantajien, Taipale huomauttaa.

Hänestä tulisi muistaa, että työelämä on muuttunut.

– Aikanaan, jos vain oli vahvat lihakset, saatoit olla ojankaivaja tai rakennusapumies. Nyt tarvitaan aina it-osaamista.

Studio55.fi/ Milja Atu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat