Tästäkö apua stressiin ja unettomuuteen? Joogaa ja syö iltapalaksi hiilihydraatteja

Kärsitkö unettomuudesta? Kokeile panostaa aerobiseen liikuntaan päivällä, joogaan illalla. Myös aterirytmiin ja ennen kaikkea annoskokoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Unettomuus on unihäiriöistä yleisin, ja siitä kärsii jossain vaiheessa jopa joka kolmas suomalainen. Yleisimmät syyt unettomuuteen ovat tunne-elämän muutokset ja stressi.

Unettomuus tarkoittaa käytännössä sitä, että nukahtaminen on vaikeaa tai uni keskeytyy jatkuvaan heräilyyn.

– Tärkeimmät keinot, joilla unettomuuteen voidaan vaikuttaa, ovat liikunta, oikeaoppinen ravitsemus, rentoutuminen ja stressinhallinta, sanoo unitutkija, professori Markku Partinen.

Nukahtaminen onnistuu paremmin, kun kehon lämpötila lähtee laskuun. Siksi se olisi hyvä saada nousuun iltapäivällä tai alkuillasta aerobisella liikunnalla, joka kohottaa pulssia.

– Ravitsemuksen osalta on selkeitä näyttöjä siitä, että päivällä tulisi välttää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka väsyttävät. Iltapalassa sen sijaan voi olla hiilihydraatteja, sillä ne edesauttavat nukahtamista ja parantavat unta, Partinen sanoo.

Kun omaa kehoa ja mieltä oppii hallitsemaan paremmin, nukahtaminen helpottuu. Myös joogaa voi käyttää apuna nukkumiseen valmistautumisessa.

– Tutkimusten mukaan joogasta on apua rentoutumisessa ja mielen tyhjentämisessä, Partinen kertoo.

Ateriarytmi ja iltarutiini kuntoon

Ravitsemusterapeutti Marika Venäläisen mukaan nukkumiseen vaikuttavat etenkin ongelmat ateriarytmissä ja ateriakoossa.

– Päivän aikana pitäisi syödä 4–6 kohtuullisen kokoista ateriaa ja keventää syömistä iltaa kohti. Kun syö päivällä niukasti ja työpäivän jälkeen tukevasti, tulee kiusaus ottaa päiväunet, ja se vaikuttaa heti yöuniin, Venäläinen varoittaa.

Jos on tottunut näpelöimään tietokonetta tai kännykkää ennen nukkumaanmenoa, joogasta on apua mielen ja kehon rauhoittamisessa.

–  Iltaisin olisi hyvä tehdä hermostoa rauhoittavia liikkeitä, jotka laskevat verenpainetta, tasaavat hengitystä ja hidastavat sykettä. Iltaharjoituksia ei tulisi tehdä otsa rypyssä, vaan haetaan hyvää oloa tuomalla huomio ulkoisista ärsykkeistä omaan kehoon, sanoo vastaava joogaohjaaja Katja Wickström Yoogaiasta.

Seuraa MTV Lifestylea Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä!

 Lähde: Yoogaia

Lue myös:

    Uusimmat