Tästä syystä seksin harrastaminen väsyneenä voi pilata parisuhteesi

Kumpi on tärkeämpää suhteen kannalta: seksi vai riittävä uni? Vastaus saattaa yllättää.

Useille pienten lasten vanhemmille väsymys on todellista arkipäivää. Kun lapset vihdoin sulkevat hetkeksi silmänsä, on aika muutamalle tunnille unta – mutta samalla edessä saattaa olla päivän ainoa hetki olla intiimi kumppanin kanssa. Kumpi valita, uni vai seksi?

Valinta saattaa olla vaikea, jos alkaa pohtimaan useiden ammattilaisten neuvoja. Pahimmillaanhan seksin vaihtaminen nukkumiseen voisi tarkoittaa sitä, että kumppani lähtee etsimään läheisyyttä jostain muualta.

The New York Postissa kirjoittava Chrystal Ponti kertookin, että hänelle valinta oli helppo. Vaikka todella väsyneenä seksi olikin asia, jota häntä huvitti tehdä vähiten elämässään, hän puski sen läpi. Seksin harrastaminen ei kuitenkaan tuonut onnea, vaan nainen oli vain väsynyt – ja alkoi lopulta vältellä kumppaniaan.

Psykologi Laurel Steinbergin mukaan miesten halut tuntuvat syrjäyttävän kaiken uupumuksen, jota he saattavat kokea, jolloin naiset saattavatkin kokea painetta myöntyä seksiin kaikesta uupumuksestaan huolimatta.

– Yleisesti suhteet alkavat kärsiä, kun ihmiset priorisoivat määrän laadun edelle. Ihmiset alkavat välttelemään seksiä, kun se tuntuu veltolta ja pakolliselta, sanoo psykoterapeutti Michael Aaron.

Tämän koki myös 38-vuotias äiti Sarah, joka kertoo yrittäneensä päästä yli väsymyksestään makuuhuoneessa, mutta huomasi sillä olevan hänen seksielämäänsä vain negatiivisia vaikutuksia. Sarah alkoi tuntea itsensä epäkiihottuneeksi ja jopa kulutetuksi.

Kaikki, myös miehet, tuntevat itsensä painostetuiksi ajatuksesta, että seksiä on pakko harrastaa. Se voi jälleen aiheuttaa uusi ongelmia parisuhteeseen.

– Täytyy nukkua, jotta pystyy elämään ja pysyy terveenä. Kukaan ei ole vielä kuollut siihen, ettei ole harrastanut seksiä, Aaron muistuttaa.

Väsyneenä seksin harrastaminen ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole automaattisesti huono asia, jos todella haluaa käydä tositoimiin painavista silmäluomista huolimatta. Painetta ei kuitenkaan pidä joutua tuntemaan, vaan omia tarpeita ja haluja tulisi oppia kuuntelemaan ja arvostamaan.

***

10:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja