Tästä rei'itetystä muskeliautosta maksettaneen perjantaina miljoonia – ei myyty aikoinaan edes Steve McQueenille

Kulttileffan vihreä Mustang tuotiin tähän päivään 2:24
Tältä näyttää vuonna 2018 esitelty Mustang Bullitt. Auto on kunnianosoitus Steve McQueenin tähdittämän Bullitt-elokuvan 50-vuotisjuhlavuodelle.

Legendaarisesta Bullitt-elokuvasta tutun Mustangin uskotaan rikkovan ennätyksiä perjantaina järjestettävässä huutokaupassa.

Alkuperäinen myyntihinta muutama tuhat dollaria, pellit ruosteessa ja kyljet reikiä täynnä aikanaan niihin kiinnitetyistä kameroista johtuen. Silti joku ostaa ehkä maailman kalleimman muskeliauton perjantaina.

Ainakin kyseessä lienee maailman kallein Mustang-kauppa, kun legendaarinen ja alkuperäinen Bullitt-elokuvan päätähti kaupataan perjantaina Mecum Auctionsin huutokaupassa Kissimmeessä Floridassa.

Maailman kallein huutokaupattu muskeliauto?

Vuoden 1968 Highland Green -väritteinen Ford Mustang GT Fastback on osa yhdysvaltalaista, ja siinä sivussa maailmanlaajuista pop-kulttuuria ja elokuvahistoriaa. Bullitt-elokuvan 11-minuuttinen takaa-ajokohtaus pitkin San Franciscon kumpuilevia katuja on inspiroinut sittemmin lukuisia elokuvia ja tietynlaisen autokulttuurinkin syntymistä.

Bullitt-Mustangilla on kova raja ylitettävänään, mikäli siitä leivotaan edes kaikkien aikojen kallein kaupattu Mustang. Se titteli kuuluu ainakin toistaiseksi viime vuonna niin ikään Kissimmeen Mecum-huutokaupassa myydylle vuoden 1967 Shelby GT500:lle, josta maksettiin huikeat 2,2 miljoonaa dollaria.

Kallein kaupattu muskeliauto on vuoden 1971 avomallinen Hemi Cuda, josta maksettiin CNN:n mukaan vuonna 2014 3,5 miljoonaa dollaria. Silti asiantuntijat arvioivat perjantain kauppahinnan mahdollisesti ylittävän tämän.

McQueen nostaa auton arvoa

Myös itse pääosan esittäjä Steve McQueen yritti ostaa auton kuvausten jälkeen itselleen, aikeessaan onnistumatta. Mikäli myytävällä Bullitt-Mustangilla ei olisi harvinaista elokuvatähtistatusta, olisi sen käypä hinta Hagertyn keräilyautohinnaston mukaan hyväkuntoisena noin 70 000 dollaria.

Rakkaudestaan nopeisiin autoihin ja kilvanajoon tunnettu Steve McQueen nostaa statuksellaan auton arvoa ja harvinaisuutta merkittävästi. Näin on käynyt aiemminkin.

Vuonna 2014 kaupattu McQueenin omistaman Ferrarin hinta kolmin- tai nelinkertaistui pelkän omistajastatuksen vuoksi. Samoin on käynyt tähden aiemmin omistamille muillekin autoille ja moottoripyörille.

Elokuvan teon aikaan häntä pyydettiin allekirjoittamaan sopimus, jonka mukaan tähti pidättäytyisi kilpa-ajosta tuotannon ajan. McQueenin vastaus?

– On olemassa asioita, jotka eivät ole myytävänä – ja yksi niistä on sieluni.

Lue myös:

    Uusimmat