Tässäkö suomalaiskotien turhimmat ja tärkeimmät sähkölaitteet?

Televisio, tietokone ja hiustenkuivaaja. Munankeitin, makkaraleikkuri ja pyykinpesukone. Kaikki nämä laitteet päätyivät listalle, kun suomalaiset nimesivät kotinsa turhimpia ja tärkeimpiä sähkölaitteita. Mutta kummalla listalla ne olivat?

Nyt on saatu selville, mitkä ovat meidän suomalaisten mielestä kodin turhimpia ja hyödyllisimpiä sähkölaitteita. Vattenfall kysyi Vuoden energiaperhe –sivustollaan mielipiteitä kodin laitteista ja vastauksia tuli kumpaankin kategoriaan reilusti yli tuhat.

Hyödyllisimpien laitteiden kolmen kärki on aika selvä: voiton vei tietokone, kakkoseksi kiri kahvinkeitin ja kolmannen sijan nappasi pyykinpesukone.

– Oli aika yllättävää, että tietokone on noin selkeä ykkönen. Mutta toisaalta se auttaa arjessa monessa asiassa. Kahvinkeitin puolestaan pelastaa monen aamut. Myös pyykinpesukone on selvä valinta, sillä menee aika hankalaksi, jos pyykit pitää pestä käsin tai käydä pesemässä kodin ulkopuolella, tuumii energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Turhimmiksi nimettyjen laitteiden kolmen kärjessä olivat hiustenkiharrin, hiustenkuivaaja ja munankeitin. Ovatko vastaajina olleet vaimojaan odottamaan kyllästyneet miehet?

– Vastaajina ovat voineet olla myös vanhemmat, joiden mielestä perheen teinit käyttävät liikaa aikaa näiden laitteiden kanssa. Voi myös olla, että naiset ovat itse todenneet nämä laitteet turhiksi, sillä niiden kanssa kuluu aamuisin aikaa, eikä lopputulos kuitenkaan ole kuin olisi juuri tullut kampaajalta.

Turhakkeet ovat usein lahjoja

Suomalaiset eivät suinkaan ole yksimielisiä sähkölaitteidensa hyödyllisyydestä, sillä monet laitteet olivat päätyneet sekä tarpeellisten että turhien laitteiden listalle. Esimerkiksi kahvinkeitin, televisio, hiustenkuivaaja ja vedenkeitin olivat löytyivät molemmilta listoilta.

– Toiselle turha laite voi olla toiselle elintärkeä – kuten esimerkiksi vaikka televisio. Jos tietokonetta pidetään kodin tärkeimpänä laitteena, tv-ohjelmatkin ehkä seurataan siitä. Mutta vastauksista tuli esille, että monelle yksinäiselle televisio saattaa olla tärkeä seuranpitäjä, Airi Laakkonen pohtii.

Turhimmiksi koettujen laitteiden listalta löytyi muitakin aarteita, esimerkiksi sähköinen viinipullonkorkinavaaja, sähkönitoja, sähköinen pyyhekumi ja makkaraleikkuri. Listaus saa Laakkosen nauramaan.

– Nyt on pakko myöntää, että en edes tiennyt, että kaikkia näitä on olemassakaan. Niitä on ehkä nähty telkkarin ostoskanavilla ja innostuttu ostamaan. Toisaalta tällaiset pienet laitteet ovat helppo lahja, ja monessa vastauksessa kerrottiinkin, että ne on saatu lahjaksi.

Elämäntilanne vaikuttaa laitteiden käyttöön

Airi Laakkonen on tehnyt pitkän uran energia-asiantuntijana, mutta löytyykö hänen kaapeistaan turhia sähkölaitteita?

– Meillä on kyllä paljon laitteita kotona, mutta käytän niitä kaikkia. Toki osa on käytössä vähän harvemmin: esimerkiksi jogurttikonetta käytin jatkuvasti silloin, kun omat lapseni olivat pieniä, mutta nyt se on ollut pitkään kaapissa. Ehkä sen voisi taas ottaa esille ja tehdä jogurttia lapsenlapsille, Airi Laakkonen suunnittelee.

– Samanlaisia kokemuksia oli myös kyselyn vastaajilla. Esimerkiksi häälahjaksi saatu sauvasekoitin oli aluksi turha laite, mutta siitä tuli tärkeä, kun perheeseen syntyi vauva. Elämäntilanne vaikuttaa paljon.

Myös Laakkosen lempilaite liittyy ruoanlaittoon: koska kotona ei ole puuhellaa, sähköliesi on kovassa käytössä.

– Rakastan ruoanlaittoa ja leipomista, ja ilman liettä niistä ei tulisi mitään.

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat