Tässä ovat Suomen himotuimmat irtokarkit – onko suosikkisi mukana?

Kun karkkihammasta kolottaa, mitkä herkut lapioit mukaasi irtokarkkien valtavasta valikoimasta? Suomen Candykingin tuotepäällikkö Sanna Kariluoto sekä Makuuni-yrittäjä Juha Parkkinen paljastavat, mitkä makeiset sujahtavat suomalaisten pussiin mieluiten.

– Irtokarkeissa suomalaisia viehättää vapaus valita omat suosikit, ja näitä onkin paljon erilaisia. Suklaapuolella Susu-pala on ykkönen ja myös vaniljafudge on suosittu, Suomen Candykingin tuotepäällikkö Sanna Kariluoto kertoo.

Hedelmäkarkkien ykkösiksi Kariluoto mainitsee nallekarkit ja tutit, ja mieluisia ovat myös jogurttirusina ja Noitapilli. Kariluoto sanoo ykkösten oleen jo pidemmän aikaa kestosuosikkeja, ja viihtyneen vuosikaudet halutuimpina irtokarkkeina kärjen ajoittain vaihdellessa.

Makuuni-yrittäjä Juha Parkkinen paljastaa suklaiden vievän voiton myös Makuunin myydyimpinä irtokarkkeina.

– Ylivoimaiset ykköset ovat Fazerin Susu-pala sekä Pandan Suklaacrispit, ja kokonaisuutenakin suklaasektori on vahvin. Hedelmäirtokarkeissa suurin suosikki on Frutti Tops -makeissekoitus, jota lapset kutsuvat hernemaissipaprika-sekoitukseksi.

– Lisäksi hedelmissä suosikkeja ovat Missä X sekä Tutti Frutti -sekoitukset. Salmiakkipuolella taas Malacon Musta auto erottuu porukasta, Parkkinen jatkaa suomalaisten mieluisimpien irtokarkkien listaa.

Onpa yksi uutuusirtokarkkikin koukuttanut suomalaisten makuhermoja.

– Uutuutena on punainen kirpeä noitapilli, eli Punainen raketti. Se on saavuttanut huomattavaa suosiota 2013 vuoden alusta alkaen, Kariluoto kertoo.

Suklaata jouluna, vaahtokarkkeja kesällä

Varsinaisia trendejä ei Kariluodon mukaan ole irtokarkkien kysynnässä havaittavissa, mutta sanoo joitakin makeisia menevän sesongeittain runsaammin.

– Joulunaikaan syödään paljon erilaisia suklaita – oikeastaan koko loppuvuosi, syyskuusta joulukuuhun. Alkuvuodesta syödään salmiakkia, pääsiäisenä suklaa- ja hedelmärakeita. Kesällä taasen suositaan viinikumeja ja vaahtokarkkeja.

Myös Parkkinen myöntää, että suklaakarkkien osuus nousee aina entisestään ilmojen viiletessä – kesällä menekki on vähäisempi. Kevääksi Parkkinen odottaa myös uutta tulokasta irtokarkkien maailmaan: heille on lupailtu paluun tehnyttä suosittua Hopeatoffeeta irtomyyntiin pussimyynnin rinnalle.

– Se nousisi varmasti myydyimpien joukkoon.

(Annimari Pasanen – MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat