Tässä on Stubbin korjaussarja työmarkkinoille – palkoista sopiminen vapaaksi

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sallisi palkoista sopimisen yrityskohtaisesti työehtosopimuksen estämättä, jos yhteisymmärrys löytyy. Stubbin mielestä myös työsuhteen koeajan enimmäispituus olisi pidennettävä neljästä kuuteen kuukauteen.

– Jos ei löydy, mennään työehtosopimuksen mukaan, pääministeri esitti Suomen Yrittäjien neuvottelupäivillä.

Pääministeri haluaisi myös oppisopimuksen rinnalle koulutussopimuksen, jossa palkka nousee osaamisen kehittyessä. Pitkäaikaistyötön pitäisi voida palkata määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erityisiä perusteluja. Työaikapankkeja olisi voitava käyttää niin, että töitä tehdään silloin kun niitä on ja hiljaisena aikana voidaan ottaa vapaata, Stubb sanoi.

Pääministeri puuttuisi myös vähittäiskauppasektorin sääntelyyn.

– Onko esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen rajoittaminen kaikkine poikkeuksineen enää tätä päivää? Tavoitteena tulisi olla se, että kaupat ovat vapaasti auki - ja kiinni.

Vaikeaa on ollut 

Pääministerin mukaan valtiontalouden sopeutus on tehtävä menoja priorisoimalla ja säästöillä, koska lisäveronkorotukset söisivät kasvun edellytykset. 

– SDP:n vanha vaatimus siitä, että puolet sopeutuksesta on tehtävä veronkorotuksilla, on kuopattava.

Stubb jatkoi yrittäjien tilaisuudessa myös konsensuskulttuurin arvostelua. Hänen mukaansa tällä vaalikaudella on nähty, miten kuuden puolueen konsensushallitus on toiminut.

– Mitäs te sanotte? Vaikeaa on ollut.

Stubb torjui myös puheet siitä, että konsensuksella on saatu eläkeratkaisu aikaan.

– Itse asiassa ei ole. Matti Vanhanen ehdotti ratkaisua jo vuonna 2009 ja sai täyden tyrmäyksen. Nyt kun viimeisellä rannalla saimme ratkaisun, niin Akava jäi sen ulkopuolelle. Ei voida puhua konsensuksen riemuvoitosta.

Stubbin mukaan päätöksiä ei pystytä tekemään, jos jokaisella toimijalla on veto-oikeus.

– Tulevina vuosina emme halua jäädä pienimmän yhteisen nimittäjän vangiksi. Päätöksiä pitää tehdä. 

Lue myös:

    Uusimmat