Latvialaisfanien nerokas temppu päätyi heti poliisin syyniin Tampereella – jopa 5000-päinen joukko teki jotain ennennäkemätöntä MM-kisoissa

Tuhansia latvialaisia saapui Tampereelle 4:33
Video: Tuhansia latvialaisia saapui Tampereelle

Latvian fanit tulivat ja ottivat Tampereen haltuun. He tekivät jotain ennennäkemätöntä jääkiekon tämän kevään MM-kisoissa. MTV Urheilu seurasi lähes 5000-päisen fanijoukkion käänteitä lauantain aikana.

Kun saapuu Tampereen keskuspisteeseen, rautatieaseman eteen, saa ensimmäisen näköhavainnon kiekkokevään viimeisestä isosta ilmiöstä. Joka puolella näkyy viininpunaisia paitoja. Osa heistä on asettautunut alkupirtelölle Hämeenkadun risteyksessä sijaitsevaan Alepubiin.

Paikallinen kuppimestari kääntää päänsä latvialaisfanien suuntaan.

”Hei kuule Latvia-fanit, eiköhän myö huureta!”, kuuluu suomenkielinen linjaus.

Piakkoin Tampereen pääkadulla kaikuvat LAT VII JA -huudot.

VIDEO: Latvian kiekkokansa elää never forget -viikonloppuaan – "Joukkue on erittäin uhrautuva"

Latvian kiekkokansa elää never forget -viikonloppuaan – "Joukkue on erittäin uhrautuva" 6:42

Läheisellä kioskilla Latvian paitoihin pukeutuneet fanit hakevat aineksia välitankkaukselle. Ettei vain jänne katkea pitkän päivän keskellä.

Hallia kohti mentäessä yhden kulmauksen takaa alkaa kuulua rummutuksen ääniä. Latvialaisjoukkiota lähestyy Ruotsin pelipaitoihin pukeutuneita henkilöitä.

”Pyydän anteeksi, mutta en oikeasti!”, rumpua hakkaava latvialaisfani naurahtaa.

Kuin suolaa haavoihin. Latvia teki torstaina historiallisen tempun, kun se kaatoi puolivälieräottelussa Ruotsin 3–1. Latvia eteni ensimmäistä kertaa ikinä jääkiekon miesten MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon.

Se käynnisti melkoisen rallin Latvian ja Suomen välille.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Lentoyhtiö Air Baltic järjesti pikapikaa lisälentoja Latvian pääkaupungista Riiasta Tampereelle. Myös Latvian jääkiekkoliitto hankki faneille charter-lennon.

Osa valitsi auton ja laivan. Tai tarkemmin, todella moni.

– Ainakin kaksi laivaa oli aivan täynnä meidän fanejamme. Satamissa ei näkynyt mitään muuta kuin Latvian paitoja, Anders, 37, jakaa havaintonsa MTV Urheilulle.

Torstain jymy-yllätys käynnisti valtavan varausrummun Riian jääkiekkoareenan sisällä ja ulkopuolella. Nyt äkkiä liput, lento ja hotelli jostain, miten se ikinä latviaksi sanotaakaan.

– Varasin tiketit viittä minuuttia ennen kuin Ruotsi-peli edes loppui. Olin niin varma ja oli pakko päästä tänne, majesteettiasuun pukeutunut Edgars, 30, naurahtaa Tampereella.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Lippujensaanti ei tuottanut minkäännäköisiä vaikeuksia. Moni suomalaisfani oli hankkinut välierätiketit jo aikaisessa vaiheessa, luottaen siihen, että Leijonat etenee finaaliin asti.

Tampereen Nokia Arenan lähettyvillä näkyikin useita lipunkaupittelijoita päivän ensimmäisen ottelun alla.

– Pyydämme 150 euroa välieräpaketista, millä näkee molemmat pelit, Kalle, 27 kertoi.

Onko tullut kyselyjä?

– No joo, mutta vittu kun niillä latvialaisilla ei ole rahaa. Satasella kuulemma ostaisivat, Kalle naurahtaa.

Oluelle ei tyrmäystä

Latvian menestys on nostattanut huuman kahden miljoonan asukkaan maassa. Paikallisten mukaan ”koko kansa” pysähtyi seuraamaan lauantain Kanada-välieräottelua. Jopa armeijassa ohjelma jaksotettiin niin, että ottelun aikana varusmiehet saattoivat seurata kello 14.20 alkanutta kamppailua.

Tähän on aikaa vielä puolitoista tuntia. Moni latvialaisfani on saapunut areenan lähettyvillä sijaitsevalle fanialueelle. Sen lähettyviltä paljastuu hilpeä ratkaisu.

Aivan hallin viereen, junien kulkua valvovan rakennuksen yhteyteen on parkkeerattu Latvian rekisterikilvissä oleva rekan nuppi. Kyseiseltä paikalta halliin on matkaa vain noin 50 metriä.

Yhtäkkiä poliisiauto kurvaa tiiliseinäväritteisen kompleksin taakse. Konstaapelit rupeavat tutkimaan täysin väärälle paikalle parkkeerattua ajoneuvoa.

Niinköhän omistaja oli jo myhäilemässä areenan ala-aulassa:

"Jätkät, ette ikinä arvaa mistä sain yölle majapaikan!"

Juttu jatkuu kuvan alla.

Oluesta puheenollen. Suomalainen keppana ei saa täyttä tyrmäystä latvialaisfaneilta.

– Ei se silti latvialaista olutta voita. Ei ikinä, Edgars, 31, hymyilee.

Hallin sisällä näkyy persoonallisia kannatusratkaisuja. On isoja intiaanipäähineitä, valtavia lippuja ja jopa animaatiosarjasta tuttuja mutanttikilpikonnia.

– En ole kohdannut mitään ongelmia täällä Suomessa. Jos miettii vaikka lippujen hintoja, niin eivät ne ole niin pahoja – varsinkaan näin välieräottelun kohdalla. Latviassa ne maksoivat aivan liian paljon, animaatiohahmon takaa paljastuva Ingars, 30, muotoilee.

Ennen ottelun alkua kukaan ei tiedä, että kuinka paljon latvialaisfaneja on saapunut paikalle. Latvialaistoimittajat arvioivat, että määrä liikkuu noin 3000:n ja 5000:n välillä.

Ottelu alkaa lähestyä. Käytävillä kuuluu jo ensimmäisiä kannatushuutoja.

– Olemme kuitenkin maailman parhaat ja äänekkäimmät fanit, Anders, 37, julistaa.

NHL-tason kehut

Väite on helppo ostaa ottelun alkuhetkillä.

Rummut pärisevät ja latvialaiset huutavat.

Kun valkopunapaitojen hyökkääjä Dans Locmelis, 19, iskee kiekon verkkoon, Tampereen Nokia Arena räjähtää tavalla, jota ei olla vielä nähty näissä kisoissa. Kaikkialla näkyy aitoa iloa. Kylmät väreet menevät.

VIDEO: Latvia iski 1-0-johtomaalin Kanadaa vastaan

Meteli on katossa ilman, että ottelujuontajan pitää sitä kirkuen vaatia.

Menoa seuratessa alkaa pohtia, että eikö tämä sama voisi onnistua myös Suomessa. Hyviä esimerkkejä kun on jo olemassa. Ei tarvitse kuin vilkaista jalkapallon puolelle ja seurata Huuhkajien kannattajaryhmän Pohjoiskaarteen tekemistä.

Eli keskitettyä kannattajatoimintaa, jota liitto tukee.

Aivan kuten Latvian tapauksessa.

– Sain liput liiton kautta. Iso kiitos heille. He ovat olleet todella avuliaita, Latvian isolle kannattajaryhmälle tahtia rummuillaan paukuttava Anders, 37, kehuu.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kisojen jättiyllättäjä kerää nyt kaikki sympatiat puolelleen. Heidän kannattamisensa on lähes automaatio paikan päälle saapuneille suomalaisille.

– Moni heistä varmaan oletti, että Suomi olisi mennyt jatkoon. Nyt he kaikki ovat Latvian puolella. Mahtavaa, Edgars, 31, iloitsee.

Kanada iskee toisessa erässä tasoituksen, kun NHL-seura St. Louis Bluesin hyökkääjä Sammy Blais heiluttaa maaliverkkoja.

VIDEO: Kanadalta vastahyökkäyksestä 1-1-tasoitus

Tunnelma nousee kattoon erän lopulla, kun Rudolfs Balcers vie Latvian uudelleen johtoon.

VIDEO: Latvialle äärimmäisen tärkeä maali – Rudolf Balcers iski toisen osuman Kanadan verkkoon

Kanada kääntää asetelmat kolmannessa erässä. Jack Quinn osuu ensin pienestä kulmasta ja Adam Fantilli jallittaa 3–2-maalin.

VIDEO: Kanada tasoihin salamamaalilla! Latvian maalivahdilta epäonninen reaktio

VIDEO: Mitkä harhautukset! Kanada johtoon häikäisevällä maalilla

Latvialaiset eivät luovuta valtavan pauhun keskellä. Kiri katkeaa, kun Scott Laughton riipaisee 4–2-osuman tyhjään maaliin. Latvian finaaliunelma murenee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Lehtereillä näkyy pientä katkeruutta. Silmätikuksi nousee Kanadan NHL-tähti MacKenzie Weegar, joka on vedellyt pahemman luokan uimahyppyjä ottelun aikana.

”Filmitähti, filmitähti!” latvialaisfanien joukosta huudetaan.

VIDEO: Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän"

Kanadan ja Latvian välierässä häikäilemätöntä kalastelua – "Mä häpeän" 1:35

VIDEO: Kanadan tähtipakki kovista iskuista: "Vaatii enemmän saada minut pois finaalista"

Kanadan tähtipakki kovista iskuista: "Vaatii enemmän saada minut pois finaalista" 0:54

VIDEO: Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska"

Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelin haukkui tuomarityöskentelyn – "Tänään oli aivan paska" 1:38

Iso osa keskittyy kuitenkin tukemaan omiaan. Latvian joukkue saa aplodit niin heidän omilta kuin Kanadan faneilta.

– Latvia pelasi mahtavasti. Iso arvostus heille. Viemme nyt homman kotiin, Vancouverista kotoisin oleva Kanadan fani Gary, 51, huikkaa.

Kanadalaisfanien läheisyydestä paljastuu tuttu NHL-hahmo, niin sanottu Stanley Cup -vartija Phil Pritchard.

– Olen kanadalainen ja on aina mahtava nähdä, kun Kanada voittaa ja pääsee kuulemaan meidän kansallislaulumme. Täytyy kuitenkin sanoa, että Latvia pelasi hienosti. Jos he olisivat voittaneet, se olisi ollut hieno juttu koko lajin kannalta, herrasmies Pritchard kehuu.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Latvian fanien tunnelma vakuutti pitkän linjan kiekkohahmon.

– Mikä heissä on hienointa, on se, että voittivat tai häviävät, he ovat iloisia. Se on aivan mahtavaa. Rakastan tuota, Pritchard ylistää.

Eikä fanien toiminta jäänyt huomiotta myöskään pelaajien keskuudessa.

– He tulivat ja kannustivat. Ihan niin kuin olisimme olleet Latviassa, SM-liigasta tuttu Latvian hyökkääjä Oskars Batna hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat