Tässä on illan sykähdyttävin hetki: Entinen hävittäjälentäjä Mauri Maunula esiintyi ja sulatti katsojien sydämet – "Arvoisa presidentti, saanko lainata puolisoanne?"

Yksi itsenäisyyspäivän vastaanoton tämän vuoden koskettavimmista ja puhuttavimmista hetkistä koettiin kahvihetkessä, jossa presidenttipari tervehti kunniavieraana juhlissa olevia veteraaneja. Kun presidentti Sauli Niinistö keskusteli Heinävedeltä kotoisin olevan veteraanin kanssa, kuului vierestä vieno pyyntö: "Arvoisa herra presidentti, saanko lainata puolisoanne?"

Kysyjä oli helsinkiläinen Pilvenveikkojen Mauri Maunula, joka toimi jatko- ja Lapin sodassa sodassa tiedustelu- ja hävittäjälentäjänä. Hän oli pukeutunut Pilvenveikkojen perinneasussa. Pilvenveikot on vuonna 1976 perustettu suomalainen sotilaslentäjien veteraaniyhdistys. 

Maunulan pyynnöstä presidentti ja pöytäseurue teki Haukiolle tilaa veteraanin viereen. Hän halusi laulaa Haukiolle.

– Jos sallitte, herrasmies sanoi, ja kertoi lauluun liittyvän tietty esipuhe. 

Maunulan koskettava tarina sykähdytti sisällöllään, mutta sosiaalisessa mediassa mieheen rakastuttiin myöskin hänen esiintymistaitojensa vuoksi. Maunula otti tilan ja kertoi Haukiolle pitkän tarinan lentäjänuraltaan.

Hän kehui entisiä lentäjäkollegoitaan ja kertoi heidän elämästään ja kohtaloistaan. 

Puhe loppui Maunulan esitykseen Äänisen yöstä. Haukio kuunteli veteraania keskittyen ja myötäeläen. Koskettavan lauluesityksen jälkeen Maunula pääsi vielä juttelemaan presidenttiparin kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat