Tässä on helteisen viikonlopun kääntöpuoli – pelastuslaitos tuohtui piittaamattomuudesta: "Lapsi menee veteen ja äiti tai isä Facebookiin"

Helteinen viikonloppu on tietänyt pelastuslaitoksille kiirettä. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella ihmisten ajattelemattomuus veden äärellä huolestutti ja jopa tuohdutti.

– Jollain tavalla täytyy ihmisten ottaa malttia tähän asiaan ja lähestyä vettä vähän eri tavalla, sanoo päivystävä palomestari Marko Rostedt sanoo Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Varsinais-Suomessa helteisen loppuviikon aikana oli ollut muutaman päivän sisällä kuusi vesipelastustehtävää, joista kaksi päättyi uimarin kuolemaan.

– Tämä on meidän mielestämme aivan käsittämätön määrä, Rostedt sanoo.

Aurajoki houkuttelee älyttömyyksiin Turussa

Rostedtin mukaan monissa vaaratilanteissa vesillä on ollut mukana alkoholia tai muuten vain ajattelemattomuutta.

– Yliarvioidaan omat voimavarat, Rostedt antaa esimerkin.

Turun läpi virtaava Aurajoki houkuttelee Rostedtin mukaan kaikenlaisiin tempauksiin. Joen halki on yritetty uida ja sillalta hypätä veteen. Rostedt varoittaa joen olevan kuitenkin yllättävän leveä ja alimmillaan vain metrin syvyinen.

–  Kun hyppää sinne, niin lopputulos ei ole välttämättä paras mahdollinen.

Uimareissusta turhaan suuroperaatio

Uimahypyt silloilta ja pulahdukset merkkaamattomista paikoista aiheuttavat myös turhia hälytyksiä. Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Strandberg sanoo vesipelastustehtävien olevan ajoittain aiheettomia, kun sivulliset huomaavat jonkun vedessä oudossa paikassa ja oikeaoppisesti hälyttävät apua.

Vaikka uimari pääsisi turvallisesti maihin, on siinä vaiheessa liikkeelle voinut lähteä jo suuri joukko pelastajia pintasukeltajia ja Rajavartiolaitosta myöten, Strandberg muistuttaa.

Myös Helsingin pelastuslaitoksen tämän kesän vesipelastustehtävistä kolmasosa on sattunut tämän helleviikon aikana.

Lapsin veteen ja kännykkä auki?

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle tulleissa hälytyksissä ei ole ollut lapsia vaarassa tänä viikonloppuna, mutta Rostedt kertoo seuranneensa huolestuneena vanhempien kännykän käyttöä rannoilla.

– On tapauksia, että vanhemmat eivät edes katso rannalle päin, vaan somettavat tai katsovat sähköpostia, Rostedt ihmettelee.

– Ei se voi mennä niin, että lapsi menee veteen ja äiti tai isä Facebookiin.

Tänä kesänä on hukkunut poikkeuksellisen paljon lapsia. Viime vuonna hukkuneista yksikään ei ollut lapsi, tänä vuonna lapsia on hukkunut jo kuusi. 

"Vahtien oltava todella skarppina"

Valvomattomat lapset aiheuttavat vaaratilanteita myös suositulla Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Rantapelastaja Topias Tuonosen mukaan näitä lapsia näkyy rannalla päivittäin. He saattavat ajautua liian syvälle vaikkapa uimakellukkeiden mukana.

– Ihannetilanne olisi se, että vanhempi oli lapsen kanssa vedessä kädenmitan päässä, Tuononen sanoo.

Toinen riskiryhmä ovat Tuonosen päihteidenkäyttäjät, joiden toimintaan rantapelastajat ovat joutuneet puuttumaan.

Hietaniemen uimarannalla tehtiin kesän kävijäennätys tänä viikonloppuna, mikä on tietänyt rantapelastajille kiirettä. Vaaratilanteita on silti ollut Tuonosen mukaan melko vähän.

– Viiden vahdin on pitänyt olla todella skarppina, Tuononen sanoo.

Jo yli 50 hukkunutta tänä vuonna

Sunnuntai-iltaan mennessä tämän viikonlopun aikana oli hukkunut ainakin neljä ihmistä. Lisäksi Alajärvellä etsittiin lauantai-iltana kadonnutta uimaria.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tilastojen mukaan heinäkuun puoliväliin mennessä tänä vuonna oli hukkunut 50 ihmistä. Hukkuneita oli nyt kahdeksan enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Rostedt muistuttaa, että jokainen hukkuminen on turha.

– Lähtökohtaisesti ne pystyttäisiin välttämään.

Hän kehottaa laittamaan veneilemään aina pelastusliivit, vaikka olisi kuinka hyvä uimari.

– Vene voi ajaa karille ja voi lyödä päänsä. Pelastusliivi pelastaa siinä tilanteessa.

Uimiseen Rostedt suosittelee valvottuja ja merkittyjä uimarantoja, jotka on todettu turvallisiksi.

Tuononen taas muistuttaa uimaan rannan suuntaisesti ja tunnistamaan omat uimataidot, jotta uiminen sujuu turvallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat