Tässä olisi voinut käydä huonosti: Leikkauspöydällä leimahti tulipalo potilaan avosydänleikkauksen aikana

3:01
Yhdysvalloissa munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä nainen joutuu viikoittain ensiapupoliklinikalle, koska lääkärit eivät voi hoitaa häntä kuin hädän hetkellä.

60-vuotias mies oli tullut sairaalaan sydänleikkaukseen. Operaation aikana sattui kuitenkin astetta karmivampi onnettomuus, kun leikkauspöydällä leimahti tulipalo.

Australialaislääkärit joutuivat kovan paikan eteen, kun heidän potilaansa päällä leimahti tulipalo avosydänleikkauksen aikana. Karmiva onnettomuus päättyi onneksi hyvin, kertoo Fox News.

Tapauksesta keskusteltiin lääketieteellisessä konferenssissa Itävallassa.

Happi aiheutti leimahduksen

Potilas, 60-vuotias mies, oli tullut sydänleikkaukseen, jossa oli tarkoitus korjata hänen aorttansa seinämä.

Leikkauksen aikana lääkäreille kuitenkin syntyi huoli miehen tilasta, sillä hänellä oli myös keuhkoahtaumatauti. Taudissa keuhkoihin jää liikaa ilmaa.

Miehen keuhkopussi oli kiinnittynyt ympäröivään kudokseen, ja kun tätä yritettiin irrottaa, keuhkoon tuli reikä.

Miehelle annettiin leikkauksen aikana sataprosenttista happea. Koska hänen keuhkonsa oli vaurioitunut, happea vuosi ulos. Se johti katastrofiin, sillä leikkauksessa käytettiin sähköpoltinta, joka leikkaa kudosta kuumuuden avulla.

Työkalusta lähti kipinä, joka sytytti vieressä olleet lääketieteelliset tarvikkeet.

Potilas ei vahingoittunut tapauksessa

Lääkärit saivat miehen avoimen rintakehän lähellä syttyneen palon nopeasti hallintaan. Uskomattoman tuurin ja nopeiden sammutustoimien ansiosta potilas ei vahingoittunut tapauksessa.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan: tulipaloja on syttynyt ennenkin tilanteissa, joissa on esimerkiksi käytetty sataprosenttista happea tai sähkötyökalua, tai joissa potilaalla on ollut keuhkosairaus.

"Tämä tapaus korostaa jatkuvaa tarvetta tulipalokoulutuksille"

Tapausraporttia kirjoittaneen Ruth Shaylorin mukaan leikkaustiimin tuleekin olla tietoinen siitä, että tulipalo saattaa iskeä myös rintaontelossa, mikäli keuhko on vaurioitunut tai happea pääsee muusta syystä virtaamaan leikkausalueelle.

– Tämä tapaus korostaa jatkuvaa tarvetta tulipalokoulutuksille ja ehkäiseville toimille sekä nopealle puuttumiselle, jotta vammoja voidaan ehkäistä, Shaylor totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja