Tass: Venäjä ei voi hyväksyä EU:n ja Naton vastauksia maan kirjeeseen

Venäjä ei aio hyväksyä EU:lta ja Natolta yhteistä vastausta Venäjän turvallisuutta koskevaan kirjeeseen 1:02
Venäjä ei aio hyväksyä EU:lta ja Natolta yhteistä vastausta Venäjän turvallisuutta koskevaan kirjeeseen

Venäjä ei voi hyväksyä EU:n ja sotilasliitto Naton vastauksia Venäjän turvallisuutta koskevaan kirjeeseen, sanoo Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova uutistoimisto Tassin mukaan.

EU-maiden vastaus toimitettiin Venäjän edustajille Brysselissä torstaina.

EU koordinoi Naton kanssa vastauksen sisältöä. Myös Nato kirjoitti Venäjälle oman vastauksensa.

Zaharovan mukaan Venäjä ei hyväksy tätä kollektiivista vastausta vaan odottaa yksityiskohtaisia vastauksia jokaiselta osapuolelta.

Zaharov muistutti, että ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti kirjeen 37 Euroopan ja Pohjois-Amerikan maan ulkoministerille. Venäjä myös odotti eri mailta tyhjentäviä vastauksia.

– Sen sijaan (Naton pääsihteeri Jens) Stoltenberg ja (EU:n ulkosuhteista vastaava Josep) Borrell kirjoittivat meille, (vaikka) emme olleet osoittaneet (kirjettä) heille, Zaharova sanoi.

Tätä ei hänen mukaansa voi luonnehtia muuten kuin diplomaattisen epäkohteliaisuuden manifestina ja kunnioituksen puutteena Venäjän pyyntöä kohtaan.

Normandia-ryhmä neuvotteli tuntikausia torstaina

Neuvottelut Ukrainan sodasta Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan niin sanotun Normandia-ryhmän kesken jatkuvat maaliskuussa. Asiasta kertovat ranskalaiset ja saksalaiset neuvottelulähteet uutistoimisto AFP:lle.

Normandia-ryhmän keskustelut torstaina Berliinissä kestivät yli yhdeksän tuntia. Lähteet kuvailivat keskusteluja vaikeiksi, mutta sanoivat kaikkien osapuolten olevan sitoutuneita Minskin sopimukseen.

– Nämä olivat vaikeita keskusteluja, joissa työstettiin eri näkökantoja ja erinäisiä ratkaisuvaihtoehtoja, lähteet kertoivat.Venäjän mukaan neuvottelut eivät tuottaneet "minkäänlaisia tuloksia."

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että joillain diplomaateilla on vaikeuksia Minskin sopimustekstin ymmärtämisessä.

– Ikävä kyllä Ukraina ei tee kaikkeaan sitoumustensa täyttämiseksi, Peskov totesi.

Normandia-ryhmä aktivoitunut nykyisen kriisin aikana

Minskin rauhansopimus Itä-Ukrainan sodasta solmittiin vuonna 2015 Ukrainan, Venäjän ja Itä-Ukrainan separatistien välillä Ranskan ja Saksan toimiessa välittäjinä.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toistuvasti toisiaan sopimuksen rikkomisesta.

Ranskan presidentinkanslian mukaan torstain neuvottelut keskittyivät poliittisiin kysymyksiin, kuten siihen, pitäisikö Ukrainan neuvotella suoraan separatistien kanssa.

– Venäjä hyväksyi neuvottelujen sisällön, mutta piti kiinni siitä, että Ukraina neuvottelee suoraan separatistien kanssa, mikä on Ukrainan ainoa kynnyskysymys, kanslia lausui.

Ranskan hallituksen edustajan mukaan tilanne on kireä, mutta edistystä on tapahtunut.

Normandia-nelikko on jälleen aktivoitunut neuvottelemaan viime viikkoina kahden vuoden tauon jälkeen, kun laajamittaisen sodan uhka Ukrainassa on kasvanut Venäjän kasattua joukkojaan maan rajoille.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi aiemmin Venäjän pyrkivän herättämään hämmennystä kirjekampanjallaan:

Venäjä pyrkii kirjekampanjallaan herättämään hämmennystä, arvioi presidentti Niinistö 2:23

Lue myös:

    Uusimmat