Tarkastusvirasto moittii ministeriötä Finavia-toimista – Berner kiistää

Omistajaohjauksesta vastannut liikenne- ja viestintäministeriö on puuttunut epäasiallisesti Finavian yhtiön hallituksen toimintaan, linjaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

Ministeriö puuttui Finavian operatiiviseen toimintaan tilintarkastusyhtiön ja Finavian kanssa solmitun sovintosopimuksen valmistelussa ja aiempaan johtoon kohdistuvan vahingonkorvausvaatimuksista luopumisen osalta.

VTV:n mukaan ministeriö ei toimittanut yhtiölle asiantuntijalausuntoja, joissa on puollettu kanteiden nostamista. Ministeriö ilmoitti yhtiölle, että sen ei tule edetä kanteiden nostamisessa. Lisäksi valtio-omistaja oli aloitteellinen sovintoneuvotteluiden aloittamisessa.

Tarkastusviraston mukaan Finavia ja yhtiön hallitus ovat toimineet johdonmukaisesti johdannaistappioiden selvittämisessä.

Finavian tekemistä johdonnaiskaupoista koitui 34 miljoonan euroon tappiot vuosina 2009-2011.

Liikenne- ja viestintäministeriö toteaa omassa tiedotteessaan, ettei ministeriö ole puuttunut yhtiön operatiivisiin asioihin epäsopivalla tavalla.

– Asiantuntijoilla ja ministeriöllä näyttää olevan erilainen käsitys kuin VTV:llä siitä, mitä valtio-omistajalta yhtiöiden hallinnointiohjeissa edellytetty aktiivisuus voi tarkoittaa, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tiedotteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat