Berner tyrmää tarkastusviraston raportin – ministeriö ei muuta toimintaansa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kiistää Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n näkemykset epäasianmukaisesta omistajaohjauksesta.

Moitteiden mukaan ministeriö sekaantui epäasiallisella tavalla vuonna 2009–2011 tappioita tuottaneiden johdannaiskauppojen jälkiselvittelyyn. Raportin mukaan ministeriö olisi muun muassa vaikuttanut asiattomasti Finavian aiemman johdon vahingonkorvausvaateista luopumiseen ja riidan sopimiseen tilintarkastusyhtiön kanssa vuonna 2015. 

Tarkastusviraston mukaan Finavian hallitus toimi asiassa johdonmukaisesti, mistä Bernerillä on täysin päinvastainen käsitys. Hänen mukaansa yhtiön kannat vahingonkorvausvaateiden nostamisessa muuttuivat, minkä jälkeen ministeriö pyysi huolellisuutta päätöksenteossa. 

– Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole edellyttänyt Finavialta johdonnaisasiassa kanteiden nostamista tai nostamatta jättämistä. Olemme edellyttäneet, että Finavian hallitus olisi johdonmukainen ja tekisi huolellisia päätöksiä, Berner sanoo STT:lle.  

Bernerin mukaan Finavian hallitus teki maaliskuussa 2015 päätöksen kanteiden nostamatta jättämisestä ja myöhemmin syyskuussa, ilman merkittävän lisätiedon hankkimista, päätöksen kanteiden nostamisesta. Syyskuussa osa hallituksen jäsenistä jätti hänen mukaansa eriävän kannan päätöksestä. 

– VTV ei ole merkittävästi paneutunut itse sisältökysymykseen eikä asettanut painoarvoa maaliskuiselle Finavian hallituksen kokoukselle. Se on tarkastanut syksyn, kun itse katson koko prosessia, Berner sanoo.

Berner Finaviasta: Kohteluni esimerkki siitä, miten paha on tarttua vaikeisiin asioihin 34:54

Luottamuksellinen omistajaohjauksen lausunto

VTV moitti raportissaan myös sitä, että ministeriö ei olisi toimittanut Finavialle kahta lausuntoa, jotka olisivat puoltaneet kanteiden nostamista. 

– Olemme saaneet valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen luottamuksellisen lausunnon tapauksesta. Se koskee laajasti monia oikeudellisia kysymyksiä ja on ollut osa valtioneuvoston kanslian omistajaohjauksen sisäistä selvitystä. Tätä emme ole toimittaneet kenellekään. Toinen lienee Finavian itse hankkima ja meille toimittama lausunto. Tämä on luonnollisesti jo ollut Finavian käytössä, Berner sanoo. 

Bernerin mukaan valtioneuvoston kanslian lausunto tuli ministeriölle luottamuksellisena merkittynä, ja se oli tarkoitettu vain taustaksi.  
Berner ei ota suoraan kantaa siihen, kehen VTV:n moitteet kohdistuvat. 

– Raportti ei ota kantaa ministeriin tai ministerin tekemiseen. Toki ministerinä tunnen vastuuta ministeriöstä, Berner sanoo. 

Bernerin mukaan liikenne- ja viestintäministeriö ei muuta toimintaansa VTV:n raportin perusteella, koska ministeriössä on hänen tulkintansa mukaan noudatettu ohjeita omistajaohjauksesta.

– Ohjeita täytyisi muuttaa, jos nähdään, että sen pitäisi olla jotenkin toisenlainen, Berner sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat