Palkittu villieläinhoitola rikostutkinnan kohteena – hämärä ja likainen halli, kuuttien vesiastiassa roskaa ja remonttijätettä

Villieläinhoitolan toiminnassa tutkitaan rikosta – karmeat kuvat voivat järkyttää 7:41
Villieläinhoitolan toiminnassa tutkitaan rikosta – karmeat kuvat voivat järkyttää

Pohjanmaan poliisi vahvistaa, että Mustasaaressa sijaitsevan Nordic Wildlife Care ry:n toiminnassa tutkitaan eläinsuojelurikosta. Aluehallintovirasto löysi aiemmin keväällä tarkastuskäynnillään eläinhoitolan eläimet vaarallisista olosuhteista ja totesi paikan toiminnassa eläinsuojelulain vastaista toimintaa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Joanna Österblad kertoo, että poliisilaitoksella on tutkinnassa eläinsuojelurikos Nordic Wildlife Care ry:tä koskien.

Aluehallintovirasto löysi runsaasti epäkohtia villieläinhoitolasta viime huhtikuussa.

– Tutkinta on käynnistetty poliisin omien havaintojen perusteella ja asiasta on oltu yhteydessä valvontaviranomaisiin. Avin tarkastuskäynti liittyy myös asiaan, Österblad vahvistaa MTV:lle.  

Villieläinten hoitoon tarkoitetun yhdistyksen tiloista löytyi viime keväänä eläimiä likaisissa, vaarallisissa ja muutoin sopimattomissa olosuhteissa. Lisäksi hoitoon otettujen eläinten huolenpitoa oli laiminlyöty.

Hoitoon otetut eläimet asuivat likaisessa hallissa muiden eläinten kanssa. Hallissa oli runsaasti ulosteita ja esimerkiksi kuuttien vesiastia oli likainen remonttijätteestä.

Asia ilmenee aluehallintoviraston tarkastusraportista, joka on päivätty huhtikuun puoliväliin.

Eläimiä pidettiin hämärässä ja likaisessa hallissa

Läänineläinlääkärit tarkastivat 14.huhtikuuta 2022 sekä villieläinten hoitoon käytettävät tilat sekä pysyvän eläinnäyttelyn, johon villieläinhoitolan omistajalla, Markku Harjulla, on lupa aluehallintovirastolta.

Tarkastus ei ulottunut kotirauhan piiriin kuuluviin tiloihin. Villieläinhoitola sijaitsee Markku Harjun asuinrakennuksen läheisyydessä.

Eläinten hoitotilat sijaitsevat yhdessä, eristetyssä hallissa, jossa oli tarkastajien saapuessa viisi harmaahylkeen kuuttia, neljä joutsenta, viisi vuohta ja kuusi kanaa. Kaksi joutsenista oli edellisen kesän poikasia.

Tarkastuskäynnillä hallia kuvailtiin hämäräksi. Eläinten lisäksi hallissa oli eläinten jätöksiä ja paljon irtonaista tavaraa, joiden sekaan eläimet pääsivät. Hallin lattialla oli kaksi pesuvatia, joissa oli likaista vettä.

Hallissa oleskelleilla joutsenilla ei ollut puhdasta vettä eikä pääsyä vesialtaaseen, jossa ne olisivat voineet kellua. Kolmea joutsenista pidettiin karsinassa, jonka pohja oli lähes kauttaaltaan likainen ja kostea, paikoittain märkä, raportissa kuvaillaan.

Ruokintaletku likainen ja teräväreunainen

Viidestä kuutista neljä oli silmin arvioiden laihoja. Kuuttien ruokintaan käytetty ruisku oli likainen ja sitä säilytettiin eristevillan päällä eläintiloissa. Viranomaisen mukaan letku oli teräväreunainen, joka voi aiheuttaa eläimelle kivuliaita limakalvovaurioita. Viranomaisen näkökulmasta kuuttien ruokinta oli riittämätöntä.

– Kuutteja ruokitaan letkulla Harjun kertoman mukaan useita viikkoja ja jopa kuukausia. Näin ollen ruokintaletkun sopimattomuudesta johtuva tarpeeton kärsimys on pitkäkestoista ja toistuu useita kertoja päivässä, raportissa kirjoitetaan.

Kuuteille oli tarjolla muovilaatikossa vettä ja kuolleita kaloja. Vedessä oli muoviroskaa ja eristevillaa.

– Kuutit kokivat tarvetta puolustautua, kun vuohet tai muut eläimet menivät liian lähelle. Suurin osa kuuteista oli hakeutunut piiloon muilta eläimiltä hallissa olleiden tavaroiden sekaan. Eläintilaan kuulumattomat tavarat muodostivat kaikille eläimille loukkaantumisriskin. Näin ollen eläinten pitopaikka ei ollut niille turvallinen, tarkastusraportissa kuvaillaan.

Hirviaita mahdollistaa karkaamisen

Myöskään kanojen tai vuohien pito ei ollut asianmukaista. Kanat ja vuohet olivat hallissa vapaana muiden eläinten seassa eikä kanoille ollut orsia.

– Kanojen oli mahdollista väistää vuohia vain lennähtämällä hallissa olevien esineiden päälle.

– Pitopaikassa oli runsaasti esineitä, jotka aiheuttivat loukkaantumisvaaran pitopaikassa pidetyille eläimille. Lisäksi vuohien saatavilla oli niiden terveydelle haitallista pureskeltavaa.

Pysyvää eläinnäyttelyä tarkastaessaan viranomainen kiinnitti huomiota hirviaidan kuntoon. Hirviaidan todettiin olevan siinä kunnossa, että se mahdollistaa eläimen karkaamisen. Eläinhoitolasta onkin aiemmin karannut ainakin kaksi uroshirveä, raportissa kuvaillaan.

Eläinnäyttelyssä oli yksi naarashirvi sekä kaksi viime vuoden vasaa. Lisäksi ulkotarhasta löytyi metsäkauris ja koira. Harjun mukaan metsäkauris on niin leimaantunut koiriin, ettei sitä voida palauttaa luontoon. Eläinhoitolalla ei ole lupaa metsäkauriin pitämiselle eläinnäyttelyssä.

– Käytökseltään poikkeavan eläimen jatkuva hoito ei ole eläinsuojelulaissa tarkoitettua hyväksyttävästä syystä annettavaa hoitoa. Näin ollen metsäkauriin pitäminen on kiellettyä.

Markku Harju: Ei tietoa, miksi rikosta tutkitaan

Nordic Wildlife Care -villieläinhoitolasta vastaava Markku Harju kertoo MTV:lle, ettei ymmärrä poliisitutkinnan perusteita.

– Ei tietoa, mistä syystä, koska täällä ei ole yhtään eläintä loukkaantunut eikä ole ollut huonoissa oloissa kuin kuukauden verran.

– Jokainen eläin, joka täällä oli hoidossa, ne palautettiin terveinä mereen ja luontoon. Mitään muuta en siitä kommentoi.

Kysyttäessä, miksi eläinhoitolan tilat olivat keväällä edellä kuvaillun mukaisella tolalla, Harju ei halua kommentoida asiaa.

– Se oli remontin alla ja aluehallintovirasto on ollut siitä tietoinen.

Harjun mukaan hallissa ei ole tällä hetkellä hoidettavia eläimiä. Hän vakuuttaa, että halli korjataan ennen uusien eläinten tuloa.

Nordic Wildlife Care on myös saanut tänä keväänä valtionavustusta toimintaansa 28 000 euron verran. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri palkitsi huhtikuun lopussa Markku Harjun vuoden ympäristöpalkinnolla. Harju on tullut tunnetuksi etenkin Mervi-hirvestään.

Nordic Wildlife Care menetti eläintarhalupansa viime vuoden lopussa. Aluehallintovirasto katsoi, ettei Nordic Wildlife Care toteuta eläintarhoille laissa asetettuja tehtäviä riittävällä tavalla eikä tarhan pitäjällä ole myöskään siihen mahdollisuutta toiminnassa.

Luvan peruutuksen yhteydessä Nordic Wildlife Care sai luvan pysyvän eläinnäyttelyn pitämiselle.

Harjun mukaan hänen lisäkseen eläintenhoidossa ja yhdistyksessä on aktiivisena kolmesta neljään muita henkilöitä.

Lue myös:

    Uusimmat