Kuusamon Suurpetokeskus uhataan sulkea – osa aidoista edelleen korjaamatta, huonokuntoista karhua ei ole lopetettu

MTV selvitti Kuusamon karhutarhan epäkohdat 11:17
MTV selvitti aiemmin Kuusamon Suurpetokeskuksen epäkohtia. Tällaisia asioita ilmeni.

Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhalupa saatetaan peruuttaa, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi tänään. Syynä on eläinsuojelulain noudattamatta jättäminen.

Luvan mahdollisen peruutuksen taustalla ovat pitkään jatkuneet ongelmat eläintenpidossa ja muun muassa karhujen lisäännyttäminen sisäsiittoisesti. Tarhan toimintaa on valvottu viime vuosina tiiviisti avin toimesta.

Aluehallintovirasto teki uudemman kerran tarkastuskäynnin Kuusamon Suurpetokeskukseen ennalta ilmoittamatta 31. toukokuuta. Tarkastus oli uusintatarkastus, jossa selvitettiin, onko eläintarha korjannut siellä havaittuja puutteita.

Tuoreimmalla tarkastuskäynnillä läänineläinlääkärille selvisi, että toisin kuin Sulo Karjalainen oli vastauksessaan aluehallintovirastolle kertonut, yhden tarhan aidat olivat edelleen suoristamatta.

– Kallistuneet aitaukset oli oikaistu muista karhuhäkeistä, paitsi tarhasta D, jonka vasen sivuaita ja taka-aita olivat edelleen kallellaan. Vasemmassa nurkkauksessa oli useita teräviä, ruostuneita rautalangan päitä, jotka sojottivat aitaukseen sisäpuolelle, tarkastuskertomuksessa kerrotaan.

Video: Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruminen vireille

Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruminen vireille 5:30

Lisäksi kolmen naaraskarhun aitauksen ovessa havaittiin olevan heppoinen lukitusratkaisu.

– Tarhan oven yläsalpana oli ohuehko metallipuikko, joka killui metallilenkkien varassa. Puikko voisi solahtaa lenkeistä helposti pois, mikäli karhu liikuttaisi ovea. Alasalpa oli lukittu asiallisesti. [Pasi] Jäntille huomautettiin yläsalvasta, hän kertoi, että salpa vaihdetaan parempaan, mutta vakuutti karhujen pysyvän aitauksessa, koska sähkölangat toimivat.

Vyöti-karhulla mahdollisesti nivel- tai selkävaivoja

Tarkastuksella Vyöti-karhun havaittiin olevan huonossa kunnossa. 29-vuotiaan Vyötin havaittiin liikuttavan takajalkojaan "hiihtämällä", joka voi johtua selkä- tai nivelvaivoista.

– Keskusteltiin asiasta Jäntin kanssa ja hän kertoi, että Vyöti on jo 29-vuotias ja sen liikkuminen on mennyt vuosien mittaan huonommaksi. On epäilty jotain vikaa jaloissa. Jäntin kertoman mukaan Vyötin lopettamista on mietitty jo talvella 2021–2022, mutta lopetusta ei ole kuitenkaan tehty, tarkastuskertomuksessa luonnehditaan.

Juuso-karhun havaittiin edelleen heijaavan päätään puolelta toiselle, kuten usealla muullakin tarkastuskäynnillä. Juuson tarhassa ei edelleenkään ollut asianmukaisia virikkeitä.

Läänineläinlääkäri löysi eläintarhan rehuvarastosta myös arviolta 100 kiloa nakkeja, jotka eivät sovi suolaisuutensa vuoksi eläimille ravinnoksi.

– Keskusteltiin siitä, että suolaiset lihajalosteet eivät ole eläimille sopivaa ravintoa. Jäntti kertoi, että nakkeja ei anneta eläintarhan eläimille, vaan ne ovat Sulon omaa käyttöä varten ja Sulon koirille. Jäntti ei osannut antaa selitystä sille, miksi Sulo Karjalaisen omia elintarvikkeita säilytetään eläintarhan rehuvarastossa.

Eläintarhan lupa saatetaan perua

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi tänään harkitsevansa Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan välitöntä peruuttamista. Luvan välittömän peruuttamisen syynä on eläintarhan vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta sekä lupaehtojen noudattamatta jättäminen.

MTV selvitti toukokuussa, että Kuusamon Suurpetokeskuksessa on ollut pitkään puutteita eläinten hoidossa. Selvisi, että tarhan eläimistä on vuosien saatossa tehty eläinsuojeluilmoituksia ja eläintarha on jättänyt noudattamatta velvoitteitaan useaan otteeseen. Lisäksi tarhalla on tarkoituksella teetetty karhunpentuja sisarusten kesken.

Eläintarhan tulee eläinsuojelulain mukaan edistää biologisen monimuotoisuuden toteutumista. Eläinten lisäännyttäminen sisäsiittoisesti eläintarhassa on vastoin eläinsuojelulakia.

Jos eläintarhan lupa peruutetaan eläintarhan eläimet on sijoitettava muualle tai lopetettava. MTV tavoitti omistaja Sulo Karjalaisen, joka ei halunnut kommentoida eläintarhaluvan mahdollista peruuttamista.

Lue myös:

    Uusimmat