Tarja Halonen MTV:n erikoishaastattelussa: "Lapsenlapset ovat elämän jälkiruoka – mutta sitä ei voi ahmia ihan mahdottomasti"

17:42
Presidentti Tarja Halonen pohti Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa muun muassa lasikattoja ja isoäitiyttä.

Presidentti Tarja Halonen nauttii eläkepäivillään lastenlastensa seurasta, mutta kieltää olevansa pullantuoksuinen isoäiti. Halonen kertoi asiasta MTV:n Viiden jälkeen ohjelman erikoishaastattelussa.

– Se pitää paikkansa, mitä ruotsin kuningatar Silvia on sanonut, että lapset ovat lapsia, mutta lapsenlapset ovat elämän jälkiruoka – mutta sitä ei voi ahmia ihan mahdottomasti, Tarja Halonen naurahtaa.

Pullantuoksuiseksi isoäidiksi Halonen ei itseään tunnista, kuten ei myöskään hänen miehensä Pentti Arajärvi.

– Mieheni on sanonut, että ei Tarja ole mikään pullantuoksuinen isoäiti, pikemminkin lätynhajuinen. Ja yksi lapsenlapsistani asuu Englannissa. Silläkin tavalla on välimatkaa, Halonen kuvailee.

Halonen toteaa, että lapsenlapsista saa nauttia vain hetken, ennen kuin he jo lentävät omiin suuntiinsa.

– Se on hämmentävän lyhyt aika, että isovanhemmat ovat rajattoman tärkeitä lapsille ja kasvaville nuorille. Välillä saa työntää, että mahtuu heidän aikatauluihinsa, koska he kuitenkin elävät omaa elämäänsä.

”Politiikka muuttunut kovemmaksi”

Politiikan tekeminen on Halosen mukaan muuttunut viime vuosina aiempaa raadollisemmaksi ja kovemmaksi. Myös vihapuhe on yleistynyt.

Halonen sanoo kokevansa sympatiaa nykypoliitikkoja kohtaan.

– Kun minä lähdin politiikkaan vuoden 1979 vaaleissa, julkisuutta oli, mutta nykyisenkaltaista julkisuutta meillä ei ollut mahdollista saada eikä sitä tarvinnut pelätä.

Poliitikoilta ei ennen myöskään vaadittu kannanottoa eri teemoihin niin ahneesti kuin nyt.

– Oli olemassa joitain tähtiä, mutta kyllä me suurin osa mentiin ”kakkosluokan julkisuudella”. Meidät tunnettiin siinä piirissä, jotka meitä todennäköisesti äänestivät. Esimerkiksi minut tunnettiin ammattiyhdistyspuolella. Ei kukaan tuntenut Hakaniemen hallissa.

– Ja sellaista, että joku olisi seurannut jatkuvasti ja odottanut, että vastaan päivittäin tviitteihin tai Facebook-kommentteihin – ei sellaista ollut.

”Miettisin politiikkaan lähtemistä”

Lähtisikö Tarja Halonen nykypolitiikkaan mukaan, jos olisi nuori?

–Se riippuu ihan tilanteesta. Halonen tänään ja silloin kolmikymppisenä ovat vähän eri ihmisiä. Voi olla, että sillä palolla ja paatoksella lähtisinkin, mutta miettisin nyt varmaan kaksi kertaa vakavammin kuin aikoinaan sitä, mitä se aiheuttaa perheelle ja läheisille ihmisille.

Halonen uskoo, että julma julkisuus estää nykynuoria innostumasta politiikasta.

– Näyttää siltä, että tämä on kynnys monille nuorille. Vaikka he ovat kiinnostuneita politiikasta, sitoutumista täysipäiväiseen politiikan tekemiseen on alettu miettiä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja