Tappavimman huumeen pitäisi olla turvallinen – kuolemat aiheuttaa suomalainen käyttötapa

Eniten huumausainekuolemia aiheuttaa aine, jonka ei yksinään pitäisi tappaa. Aine on paremmin kauppanimellä Subutex tunnettu buprenorfiini, joka aiheutti 46 myrkytyskuolemaa vuonna 2010.

Buprenorfiinia käytetään korvaushoitolääkkeenä korvaushoidossa, mutta siihen kuolleet ovat saaneet aineen laittomasta katukaupasta.

Muutenkin opioidit ovat kuolemista suurimman osan takana. Huumekuolematilanne on pysynyt tasaisena, mutta lääkeaineiden aiheuttamat kuolemat ovat jonkin verran lisääntyneet. 

– Buprenorfiini ei itsessään ole erityisen vaarallinen aine, mutta käyttö bentsodiatsepiinien ja alkoholin kanssa tekevät siitä erittäin tappavan yhdistelmän, kertoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Bentsodiatsepiini ovat rauhoittavia lääkkeitä, joita määrätään ahdistuneisuuden, unettomuuden ja paniikkihäiriön hoitoon. Tunnettuja kauppanimiä ovat muun muassa Xanor, Diapam ja Rivatril. Niitä kulkeutuu päihdyttävän vaikutuksen vuoksi myös katukauppaan.


Yllättävän tuttu lääke tappaa ihmisiä

Toiseksi yleisin tappava opioidi on tramadoli, joka on kodeiinin jälkeen toisiksi yleisin reseptillä määrätty opioidipohjainen kipulääke. Siihen kuoli 26 henkilöä vuonna 2010.

Tramadolia määrättiin viime vuonna yhteensä 91 996 henkilölle, yhteensä 249 575 reseptin verran. Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen osaston mukaan huumemyrkytyksissä käytetty tramadoli on usein saatu joko reseptilääkkeenä tai katukaupasta.

Lisäksi kuolemia aiheuttaa reseptilääke fentanyyli, jonka aiheuttamasta 16 kuolemantapauksesta useissa taustalla oli fentanyylilaastarin päihdekäyttö esimerkiksi suonensisäisesti. Myös korvaushoitolääke metadoni aiheutti 15 kuolemantapausta.

Amfetamiinit, jotka sisältävät amfetamiinin lisäksi metamfetamiinin ja muuntohuume MDPV:n, todettiin myrkytyskuolemien tärkeimmäksi aineeksi kymmenessä tapauksessa.

Sekakäyttö suuri ongelma

Sekakäyttö yleisesti lisää huumeiden haittoja ja on huumekuolemien yhteydessä hyvin tavallista, Pekka Hakkarainen kertoo.

Hänen mukaansa sekakäyttö ei ole yleistä vain ongelmakäyttäjien keskuudessa, vaan aikaisempaa enemmän myös viihdekäyttäjät sekoittavat aineita keskenään.

Lue myös:

    Uusimmat