Tappava virustauti hiipii Suomeen ulkomailta pelastettujen eläinten mukana – asiantuntijoilta yksinkertainen vinkki rabieksen torjumiseen

Rabieksen estohoito kasvussa 7:06
Katso videolta koko Huomenta Suomen keskustelu rabieksen torjunnasta ja esiintymisestä Suomessa. 

Suomi on ollut rabies-vapaa maa jo lähes 30 vuotta, mutta riski taudin saapumiseen ulkomailta on suuri. Asiantuntijat varoittavat esimerkiksi ulkomailta pelastettujen katukoirien tuovan mahdollisesti tautia mukanaan.

Usein erityisesti matkailijoita pelotellaan raivotaudilla eli rabieksella, mutta asiantuntijoiden mukaan pelolle on syynsä: tauti tappaa kaikki sairastuneet.

Suomessa on torjuttu rabiesta jo vuosikymmenien ajan esimerkiksi rokottamalla kotieläimiä ja levittämällä pienpedoille tarkoitettuja syöttirokotteita maan rajojen tuntumaan. Virus ei silti ole täysin kadonnut Suomesta, vaan sitä on tavattu joitakin kertoja muun muassa ulkomailta tuotujen lemmikkien mukana. 

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut HUS tulehduskeskuksen apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa, ettei ulkomaisten lemmikkien taustoista ole aina varmuutta.

– Meille tuodaan erilaisten järjestöjen kautta rabieksen riskialueilta katukoiria ja -kissoja, joiden rokotusasiakirjoihin ei voida aina luottaa.

Hänen mukaansa eläinten maahantuonti on lisääntynyt viime vuosien aikana, mikä on nostanut rabieksen tartuntariskiä myös täällä kotimaassa.

Riskialueita naapurissa

Rabies on sekä ihmisillä että eläimillä esiintyvä aivotulehdus, joka on oireillessaan tappava. Virusta esiintyy paljon suomalaisten suosimissa matkakohteissa, kuten esimerkiksi Thaimaassa ja Indonesiassa.

Lähin riskialue löytyy kuitenkin itänaapurista.

– Meille tuodaan paljon salakuljetettuja koiria Venäjältä, joilla on virolaiset sirut ja passit, jotta ne näyttäisivät virolaisilta koirilta. Tosiasiassa nämä koirat voivat olla rabies-alueilta Venältä, toteaa läänineläinlääkäri Sari Haikka

Haikka kertoo, että rabieksen ongelmana on sen pitkä itämisaika.

– Koira voi näyttää terveeltä, sillä tartunnasta oireiden alkamiseen voi kestää jopa kuukausia. Eläin myös levittää virusta syljessään jopa kaksi viikkoa ennen oireiden alkamista. 

– Meillä on ollut aivan liian usein näitä arviointitilanteita, jossa joudutaan miettimään, onko eläin rabiaattinen vai ei. Ennen kuin mikään eläin tuodaan Suomeen, suosittelisin ottamaan siltä rabieksen vasta-ainetestin.

Yksinkertainen ohje matkailijoille voi pelastaa

Suomessa rabiesta on tavattu muutamia kertoja. Esimerkiksi vuonna 2003 Suomeen tuotiin säännösten mukaisesti virolainen hevonen, jolta kuitenkin löydettiin myöhemmin rabiestartunta.

Vuonna 2007 taas Intiassa lomailleet suomalaiset salakuljettivat rabies-tartuntaa kantavan koiranpennun rajojen sisäpuolelle. 

HUS Tulehduskeskuksen apulaisylilääkäri Ruotsalaisen mukaan ulkomaille matkustaville suomalaisille voi tulla houkutuksena paijata tai ruokkia nälkiintyneitä katukoiria, mutta riskit rabies-tartunnan saamiselle ovat hänen mukaansa liian suuret.

– Yksinkertaisesti kiteyttäisin tämän matkailijoille näin: ulkomailla eläimiä ei tule hoivata, ruokkia tai silittää.

Katso videolta koko Huomenta Suomen keskustelu rabieksen torjunnasta ja esiintymisestä Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat