Mainos

Tappaa terveet puut – tältä näyttää Vantaalla kiinalaisen kasvintuhoajan jäljiltä

Aasianrunkojäärän nakertamien puiden kaataminen on alkanut Vantaalla Itä-Hakkilassa, jossa on löydetty Suomen ensimmäinen aasianrunkojäärän esiintymä.

Eviran mukaan lehtipuita joudutaan kaatamaan ainakin kuuden hehtaarin alueelta Itä-Hakkilassa.

Evira on kartoittanut lokakuusta saakka esiintymän laajuutta. Saastuneita puita alettiin kaataa maaantaina ja ne viedään tutkittaviksi Eviran laboratorioon.

Jäärä on vaarallinen vain lehtipuille, jotka lopulta kuolevat kuoriaisen vuoksi. Tämän vuoksi kaikki saastuneet puut poltetaan tutkimusten jälkeen.

Ensimmäinen luontolöydös lokakuussa

Eviran ylitarkastajan Atro Virtasen mukaan valpas vantaalainen löysi lokakuussa aasianrunkojäärän jalkakäytävältä vantaan Itä-Hakkilassa.

– Lähellä löytöpaikkaa oli pajunsukuinen raita-puu, josta löysimme jäärän ulostuloreikiä. Meille on sen jälkeen toimitettu myös toinenkin asukkaan löytämän kuoriainen. Vantaalaiset ovat auttaneet meitä tuholaisen torjunnassa ja havainnoinnissa. 

– Viimeisimmät löydökset jäärän esiintymisestä ovat jo kolmensadan metrin päässä ensimmäisestä löytöpaikasta. Onneksi kuoriainen on huono lentämään. Jokainen saastunut puu laajentaa tutkimusaluetta kuitenkin 100 metrillä, kertoo Virtanen.


Jäärä tuli Suomeen Kiinasta puulaatikoissa

Eviran mukaan ensimmäiset aasianrunkojäärän elävät kuoriaiset löydettiin jo keväällä Kiinasta tuotujen kivilaattojen puulaatikoista.

– Valveutuneet kivimaahantuojat tarkkailevat puulaatikoita, joista on jo tehty pari löydöstä elävistä kuoriaisista. Kuoriaisen toukat elävät puissa koteloituneena pari vuotta ja tulevat ulos vasta aikuisena kuoriaisena.

– Evira tarkistaa 15 prosenttia kivituojien puulaatikoista Euroopan komission päätöksen mukaisesti. Tarvitsemmekin avuksi yrittäjien valvovia silmiä, etteivät kuoriaiset pääse leviämään luontoon, toteaa Virtanen.

Aasianrunkojäärän esiintymiä on tehty jo muutamia vuosia sitten useissa Euroopan maissa. Tänä kesänä löydöksistä on raportoitu ainakin Sveitsissä ja Italiassa. Euroopassa jääriä etsitään koirien avulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja