Mainos

Cara ja Pauline ovat uudet söpöt aseet pelottavaa hyönteistuholaista vastaan

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on käynnistänyt kokeilunomaiset vastatoimet Suomessa leviävää tuhohyönteistä aasianrunkojäärää vastaan. 

Vantaan Itä-Hakkilasta löydettiin viime lokakuussa aasianrunkojääriä ja metsää hakattiin pois laajoilta alueilta. Tänään Evira esitteli uusimmat aseensa hyönteisten etsinnässä. Apuna käytetään kahta jäärien etsimiseen sertifoitua saksalaista koiraa. 

Jääräjahdissa ovat ranskanspanielit Cara ja Pauline. Koirat tulivat omistajineen Saksasta. Eviran mukaan koirista on saatu nyt arvokasta kokemusta, sillä Itävallassa koulutetut ranskanspanielit osaavat haistaa jäärien eri kehitysvaiheita.  

0:33

Eviran mukaan koirat haistavat hyönteiset ennen oireiden ilmestymistä puun rungolla. Evira muistuttaa, että mitä varhaisemmassa vaiheessa jäärät löydetään, sitä vähemmän puuta joudutaan hävittämään tuhohyönteisen torjumiseksi. Suomesta jääräjahtiin koulutettuja koiria ei vielä löydy, mutta asia on herättänyt kiinnostusta.

– Tavoitteemme on tulevaisuudessa hyödyntää enemmän koiria niin aasianrunkojäärän kuin muidenkin mahdollisten kasvintuhoojien torjunnassa. Myös riskimateriaalia maahan tuovat toimijat voisivat hyödyntää koiria omassa toiminnassaan, ylitarkastaja Atro Virtanen Eviran kasvinterveysyksiköstä kertoo.

Aasianrunkojäärä on vaikeasti hävitettävä kovakuoriainen, joka iskeytyy eläviin, terveisiin lehtipuihin. Suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Lopulta koko puu kuolee.  

Jääräepäilyksistä on syytä ilmoittaa Eviraan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.