Mainos

Kiinalainen tuhohyönteinen löydettiin yllättäen Vantaalta – Evira ryhtyi toimiin

Uudellamaalla Vantaalla tehtiin havainto kiinalaisesta aasianrunkojäärästä ja elintarviketurvallisuusvirasto Evira ryhtyi toimiin.  Metsää on nyt hakattu laajoilta alueilta.

– Aasianrunkojäärä on lehtipuilla elävä kuoriaislaji, joka munii rungolla tai oksille. Sitten ne toukat elää siellä puun sisällä kahdesta kolmeen vuotta. Mitään merkkejä ei tällaisesta asukista ulospäin näy, ja sitten ulos tulee lopulta kova kuoriainen, selventää heti Eviran ylitarkastaja Atro Virtanen.

Kansalainen oli Vantaan Itä-Hakkilassa huomannut erikoisen kuoriaisen ja tehnyt ilmoituksen Eviralle.

– Se ei kuulu Suomen luontoon ja on karanteenituhoojien listalla. Jos sitä Suomessa tavataan, niin se pitää hävittää. Kaikissa EU-maissa ohjeet ovat samat, Virtanen sanoo vieraillessaan Huomenta Suomessa.

Aasianrunkojäärän toukat elävät lehtipuun sisällä.

Tuhoaa lehtipuut

Kuoriaisvaiheessa aasianrunkojäärä elää vain noin kuukauden tai puolitoista. Virtanen muistuttaa, että sinä aikana vierasperäinen laji munii hyvinkin tehokkaasti.  

– Lähdimme löydöspaikan lähiympäristöön tarkastamaan puita. Katsoimme olisiko siellä merkkejä kuoriaisista, esimerkiksi ulostulomerkkejä puissa. Aika pian sitten löydettiin selviä ulostuloreikiä ja sen jälkeen lähdettiin kaatamaan puita.

Eviran huoli tästä tuhohyönteisestä on vakava.

– Jos tämä laji iskeytyy meidän lehtipuihin, niin se tuhoaa käytännössä koko puun. Sillä on merkitystä asutussa ympäristössä ja sitten metsissä. Se pilaa lehtipuita ja sillä on hyvin paljon näitä isäntäkasveja. Käytännössä kaikki Suomen lehtipuut on sen isäntäkasveja, Virtanen sanoo.

Eviran ylitarkastaja Atro Virtanen kertoi aasianrunkojäärästä Huomenta Suomessa.

Isäntäkasveja on nyt löytynyt kaikkiaan noin 30. Virtanen arvioi, että hakkuita joudutaan tekemään noin kuuden hehtaarin alueelta.

– Olemme kartoittaneet löydösaluetta ja todennäköisesti olimme ihan ytimessä. Siitä alkuun sadan metrin sätein joudumme kaatamaan kaikki lehtipuut. Ne tutkitaan, ja sitä mukaa jos puusta löytyy oireita tai uusia toukkia, niin säde kasvaa aina sadalla metrillä siitä eteenpäin, Virtanen kuvailee toimenpiteitä.

– Puskurialue tulee olemaan noin 12 neliökilometriä ja se on aika iso alue. Se käsittää sitten Honkanummen hautausmaat ja osa Sipoon korven metsiä.

Hakatut puut tuhotaan tuoreena polttamalla. Virtasen mukaan puut menevät haketuksen kautta lämpövoimalalle.

Kansalaisilta toivotaan havaintoja

Evira on löytänyt tähän mennessä kaksi aikuista aasianrunkojäärää. Löydettäessä ei ollut Virtasen mukaan varmuutta olivatko ne eläviä. Aasianrunkojäärä leviää puiden pakkausmateriaalien kautta. Evira löysi keväällä kahdesta tuontierästä puita toukkia, mutta suurimmaksi osaksi hyönteinen leviää huomaamattomasti.

Eviran tavoitteena on, että aasianrunkojäärä tunnistettaisiin yleisesti, jolloin ilmoitus Eviralle kulkeutuisi tuhoeläimestä tehokkaasti.

– Meillä on tästä eläimestä omat sivut ja oma sähköpostiosoite, millä ottaa yhteyttä. Paljon niitä yhteydenottoja tuleekin kuvien kanssa, kertoo Virtanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.