Tapio sai Suomen ensimmäisen Tourette-diagnoosin 1970-luvulla – lapsuuden järkyttävä kokemus laukaisi oireet

Tapio on Suomen ensimmäinen Tourette-diagnoosin saanut – oireet alkoivat lapsuuden traumasta 1:34
Tapio on Suomen ensimmäinen Tourette-diagnoosin saanut – oireet alkoivat lapsuuden traumasta

Tabu-ohjelman Tapio sai Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen Tourette-diagnoosin ollessaan 15-vuotias 1970-luvulla. 

Tabun  viidennen jakson teema on Touretten oireyhtymä. Jaksossa näyttelijä Pekka Strang  tapaa Tapion, Katjan, Marian ja Henri, joista jokaisella on Tourette-diagnoosi.

Tapio on ensimmäinen ihminen, joka on saanut Suomessa diagnoosin Tourettesta. Hän muistaa yhä sen detaljit tarkkaan: diagnoosi annettiin 17. marraskuuta vuonna 1972 kun Tapio oli 15-vuotias. 

Ensimmäiset oireet alkoivat nelivuotiaana ja niiden sytykkeenä oli ilmeisesti Tapion tuolloin kokema, syvästi traumaattinen kokemus, kun hän jäi vahingossa yksin lukkojen taakse pimeään autotalliin. 

– Menin siellä sitten johonkin niin kovaan hysteeriseen tilaan, että olin kuulemma huutanut koko ajan, Tapio kertoo jaksossa. 

– Sitä en tiedä, kuinka kauan (siellä) olin, mutta kun talonmies tuli kotiin ja kuuli huutoni toisen rapun kolmanteen kerrokseen, ja tuli sitten yleisavaimella katsomaan samaan aikaan kun äitikin tuli kotiin. 

Tämä tapahtui vuoden 1961 syksyllä, ja pian sen jälkeen ensimmäiset oireet ja liikkeet alkoivat. 

Vasta paljon myöhemmin ollessaan itse aikuinen sai Tapio tavata toisen, itse aikuisena puolestaan Tourette-diagnoosin Suomessa saaneen henkilön. 

– Sanoin sille, että kyllä on mahtavaa, kun ensimmäistä kertaa eläessäni saan nähdä aikuisen ihmisen, joka on täsmälleen niin kuin minä. Se sanoi minulle, että ihan samoin. 

– Kyllä se oli vaikeaa kuitenkin olla, kun nelikymppiseksi suunnilleen sain luulla olevani ainut. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat