Tapaturmissa kuolee vuosittain tuhansia – näin vähennät riskejä mökillä!

Turvallisesti mökillä! 25:41

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut Kotitapaturmien ehkäisykampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi kertoo, millaisilla keinoilla turvallisuutta voi lisätä mökkeillessä.

Sekä toissa että viime vuonna Suomessa kuoli tapaturmaisesti yli 2500 suomalaista. Suurin osa näistä tapaturmista luokitellaan kotitapaturmiksi. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi muistuttaa, että tapaturmaiset kuolemat ovat vain yksi osa tapaturmien aiheuttamista vahingoista.

– Tietysti on paljon tällaisia (tapauksia), että tulee terveyskeskuskäyntejä ja sairaalahoitopäiviä. Sitten suuri osa (tilanteista) on sellaisia, mitkä eivät näy tilastoissa, eli tällaisia läheltä piti -tilanteita, selittää Tamminiemi.

Mökkeillessä turvallisuusasiat voivat jäädä taka-alalle, kun keskitytään nauttimaan vapaa-ajasta. Tamminiemen mukaan kaikkien pitäisi kuitenkin muistaa mökkikauden alussa tehdä mökillä niin sanottu turvallisuuskierros.

– Lähtisin siitä, että tulisijat pitää tarkistaa, käydä läpi, että on nuohoukset ja muut tehty asianmukaisesti. Jos mökillä on sähköt, käydään myös läpi tällaiset sähköturvallisuuteen liittyvät asiat läpi, sanoo Tamminiemi.

Tamminiemen mukaan palovaroitin on tärkeä osa mökin turvallisuutta, siitä riippumatta, ettei vakuutus välttämättä vaadi palovaroitinta mökkitiloihin.

– Kyllä ehdottomasti kaikissa tällaisissa tiloissa, missä esimerkiksi yövytään, pitäisi olla palovaroitin.

Useimmat mökit sijaitsevat veden äärellä, joten vesiturvallisuudesta täytyy pitää mökkeillessä huolta. Vuonna 2013 Suomessa hukkui 121 ihmistä, joista suurin osa (39) uidessa.

70–80 prosentissa hukkumiskuolemista on vaikuttavana tekijänä alkoholi.

– Alkoholi on taustalla todella monissa tapaturmissa, ei vain hukkumisissa. Se on sellainen tekijä, jonka eteen tehdään jatkuvasti töitä, että jotenkin menisi ihmisten mieliin esimerkiksi se että, vesi ja alkoholi ei sovin kauhean hyvin yhteen, sanoo Tamminiemi.

Millaisia tapaturmia ennaltaehkäiseviä vinkkejä Tamminiemi antaa? Katso Tamminiemen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat