Tapani Kansa: Kaksisuuntainen mielialahäiriöni olisi voitu diagnosoida ajoissa

Maaliskuun 9. päivä komeat 60 vuotta täyttävä suosikkilaulaja Tapani Kansa kertoo viikonvaihteen Iltalehdelle tunnelmiaan merkkipäiviensä alla.

Tapani Kansa kertoo ikävuosien kuulostavan lukuna dramaattiselta, mutta mies lisää olevansa kaikin puolin levollisin mielin – ja täysi työkyky päällä.

Edes iltapäivälehtien viime aikoina otsikoimista suurista veloista mies ei stressaannu, vaan kommentoi maksaneensa kaikki laskunsa.

– Raha on tämän päivän vaihtotavara, välttämätön, mutta myös kasvoton ja raaka. Sitä tarvitaan jokapäiväisessä elämässä. Lehtijutut siitä, että olen myymässä taloani, ovat kupla, Kansa kertoo.

Tapani Kansa ilmoitti taannoin laajentavansa repertuaariaan laulukeikoista myös luennointiin. Kansa on jo aiemmin pitänyt yleisöluentoja muun muassa terveydestä. Aihe on hänelle itselleen läheinen, ja hän pitääkin itsestään hyvää huolta sekä fyysisesti että nykyään myös psyykkisesti.

Kymmenisen vuotta sitten diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö avasi Kansan silmät, ja hänen mukaansa mielenterveysongelmista pitäisi puhua entistä enemmän ja avoimemmin.

– Jos polvi on kipeä, se leikataan. Jos mieli on kipeä, sitäkin pitää hoitaa ja siihenkin on olemassa erikoislääkärinsä. Sairaus opetti minut tuntemaan kunnolla, minkälainen mielenlaatu minulla on ja miten sen kanssa eletään. Diagnoosini olisi voitu tehdä jo paljon aikaisemmin. Olisi ollut hyvä, jos sairaus olisi voitu huomioida jo aikaisemmin, hän kertoo lehdelle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat