Tanskan Rasmussen käänsi kelkkansa – haluaa nyt hallitukseen sosiaalidemokraattien kanssa

Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen on ilmoittanut haluavansa muodostaa hallituksen oppositiossa olevien sosiaalidemokraattien kanssa.

Rasmussen ilmoitti uudesta tavoitteestaan DR:n TV2:lle vain päivää ennen eduskuntavaaleja. Hän oli koko vaalikampanjan ajan kertonut pitävänsä nykyisen oikeistokoalition jatkoa ykkösvaihtoehtona.

Pääministeri oli väläytellyt mahdollisuutta yhteistyöhön vasemmistopuolueiden kanssa jo aiemmin, mutta kertaakaan hän ei ollut puhunut siitä vaihtoehdosta ensisijaisena.

Rasmussenin mielenmuutosta vauhdittivat tuoreet mielipidetiedustelut, joiden mukaan hänen koalitionsa ei olisi saamassa enemmistöä parlamenttiin. Hänen mukaansa oikeistokoalition jatko ei ole realistinen vaihtoehto.

Mielipidetiedusteluissa kärkipaikkaa pitää sosiaalidemokraatit. Puolueen johtaja Mette Frederiksen on sulkenut pois yhteishallituksen Rasmussenin liberaalin Venstre-puolueen kanssa. Sen sijaan hän on ilmoittanut aikovansa muodostaa vähemmistöhallituksen, joka hakisi tuen lakiehdotuksilleen tapauskohtaisesti oikealta tai vasemmalta. 

Lue myös:

    Uusimmat