DR:n kysely: Tanskassa sosiaalidemokraatit saamassa enemmistön äänistä eduskuntavaaleissa

Tanskan eduskuntavaaleissa sosiaalidemokraatit ovat nousemassa johtavaksi puolueeksi, kertoivat Tanskan yleisradioyhtiö DR:n ovensuukyselyt iltayhdeksän aikaan.

Sosiaalidemokraatit ovat DR:n ennakkotietojen mukaan saamassa hieman yli 25 prosenttia äänistä.

Maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen kannatus putoaa ovensuukyselyiden perusteella kuin kivi. Puolueen äänisaalis on laskemassa alle puoleen aiemmasta. DR:n kyselyiden perusteella puolue on saamassa vajaat kymmenen prosenttia äänistä.

Raivokkaimman nousun näkee sosiaaliliberaali Radikaali Venstre. Puolueen kannatus nousee melkein yhdeksään prosenttiin aiemmasta noin neljästä.

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi kyselyt ennakoivat nykyistä suurpuoluetta, Venstreä. Liberaalipuolue Venstre on saamassa melkein 21 prosenttia äänistä.

DR:n ovensuukyselyihin vastasi 4 550 äänestänyttä. Ruotsalainen uutistoimisto TT kertoi aiemmin, että vastaajia olisi ollut 8 000.

Myös tanskalaisen TV2:n ovenkyselyt petaavat sosiaalidemokraattien voittoa. Kyselyt kertovat vasemmistopuolueille menevän yhteensä 90 paikkaa jaossa olevista 179:stä.

Tiukempi linja tuo äänestäjät takaisin kotiin

Oppositiossa kuluneen kauden aikana istuneiden sosiaalidemokraattien vaalikampanjan keskiössä olivat huolet ilmastosta, sosiaalietuuksien leikkauksista ja maahanmuutosta.

Sosiaalidemokraatit ovat onnistuneet nostamaan suosiotaan erityisesti aiempaa tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla.

– Osa niistä sosiaalidemokraattien äänestäjistä, jotka on menetetty muutaman viime vuoden aikana ja jotka eivät tukeneet maahanmuuttopolitiikkaamme, on palaamassa tällä kertaa, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mette Frederiksen kertoi jättäessään omaa ääntään Varlosen lähiössä Kööpenhaminassa.

Maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen kannatus on laskenut sen jälkeen, kun muut puolueet ovat ottaneet tiukempia kantoja maahanmuuttoon.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana kansanpuolue on antanut tukensa oikeistovetoisille hallituksille, tiukempia maahanmuuttolakeja vastaan. Nyt muiden puolueiden tiukentuneet linjat ovat syöneet kansanpuolueen vetovoimaa.

– Mette Frederiksen on rakastanut Tanskan kansanpuolueen kuoliaaksi hänen ulkomaalaisiin kohdistuvalla tiukalla linjallaan, kertoi DR:n analyytikko Anja Westphal AFP:lle.

Suunnitelmissa vähemmistöhallitus

Venstren puheenjohtaja, pääministeri Lars Lökke Rasmussen ilmoitti eilen Tanskan TV2:n haastattelussa tavoittelevansa ensisijaisesti hallitusta sosiaalidemokraattien kanssa.

Pääministeri käänsi kelkkansa, vaikka oli koko vaalikampanjan ajan kertonut pitävänsä nykyisen oikeistokoalition jatkoa ykkösvaihtoehtona. Pääministeri oli väläytellyt mahdollisuutta yhteistyöhön vasemmistopuolueiden kanssa jo aiemmin, mutta kertaakaan hän ei ollut puhunut siitä vaihtoehdosta ensisijaisena.

Frederiksen on sulkenut pois yhteishallituksen Venstren kanssa. Sen sijaan hän on ilmoittanut aikovansa muodostaa vähemmistöhallituksen, joka hakisi tuen lakiehdotuksilleen tapauskohtaisesti oikealta tai vasemmalta.

Tanskan äänestysprosentti on perinteisesti varsin korkea. Vuonna 2015 jopa 85,9 prosenttia kansalaisista antoi äänensä eduskuntavaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat