Tanskalaistutkimus: Alkoholi ei vaikeutakaan raskaaksi tulemista

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei vaikeuta raskaaksi tulemista, vaikka niin on epäilty, tuore tanskalaistutkimus osoittaa. On silti mahdollista, että ongelmia ilmenee, jos nainen juo yli 14 annosta viikoittain. 

Tanskalaisten tutkimukseen osallistui 6 100 raskautta yrittävää, miehen kanssa parisuhteessa elävää 21–45-vuotiasta naista. Naisilta kyseltiin alkoholinkäytöstä tutkimuksen alussa. 

Vuoden mittaisen seurannan aikana 70 prosenttia naisista tuli raskaaksi. Kun tutkijat yhdistivät tiedot raskauksista tietoihin naisten alkoholinkäytöstä, he eivät löytäneet viitteitä alkoholin haitallisista vaikutuksista. Joitain viitteitä oli siitä, että viikoittain yli 14 alkoholiannosta juovilla oli muita enemmän hedelmällisyysongelmia, mutta näin paljon juovia oli vain noin prosentti naisista eivätkä tulokset ole tältä osin luotettavia. 

Tanskalaisten tulokset viittaavat siihen, että ainakaan kohtuullinen alkoholinkäyttö ei heikennä naisen hedelmällisyyttä. Tästä huolimatta raskautta yrittävien kannattaisi välttää alkoholia, sillä raskauden alkua ei yleensä huomaa ja alkuraskaudessa alkoholi voi haitata sikiön kehitystä

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat