Pienennä keskenmenon riskiä – verenpaine yhteydessä

8:21

Tuore tutkimus osoittaa, että raskautta suunnittelevien naisten kannattaa pitää huolta verenpaineestaan: se voisi pienentää keskenmenojen vaaraa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, että lapsettomuushoitoja ja työtä voi olla vaikea yhdistää.

Vaikutus havaittiin terveillä raskautta yrittävillä naisilla, jotka olivat kokeneet jo yhden keskenmenon. Naisia oli 1 200, ja heidän verenpaineensa oli mitattu ennen raskautta sekä raskauden varhaisvaiheissa. Naisten verenpaine oli keskimäärin 112/73 mmHg eli normaalilukemissa, joten tulokset koskevat terveitä naisia.

Hypertension-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella keskenmenon riski suureni tasaisesti, mitä korkeampi naisen verenpaine oli ennen raskautta sekä raskauden aikana. Jokainen 10 mmHg:n nousu systolisessa tai diastolisessa verenpaineessa suurensi riskiä 18 prosenttia.

Verenpaine ei vaikuttanut hedelmällisyyteen eikä kohtukuolemien riskiin.

Analyysissa huomioitiin naisten ikä, painoindeksi, siviilisääty, etninen tausta, tupakointi sekä muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta ne eivät selittäneet havaintoja.

Tulokset viittaavat siihen, että raskautta suunnittelevien naisten olisi hyvä kiinnittää huomiota verenpaineeseensa ja tarvittaessa pyrkiä elintavoillaan myös sitä hallitsemaan. Esimerkiksi kasvis- ja hedelmäpainotteinen ruoka, suolan vähentäminen ja liikunta auttavat laskemaan verenpainetta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja