Mainos

Tanskalaisluotsi: Prestige oli merikelvoton

Luotsin mukaan Espanjan lähistöllä uponnut Prestige-säiliölaiva oli huonossa kunnossa. Tankkerin kunnosta ei kuitenkaan raportoitu viranomaisille.

Espanjan lähistöllä uponnutta Prestige-säiliölaivaa aiemmin Tanskan vesillä avustanut luotsi lukee alukselle todelliset madonluvut. Luotsi Jens Jörgen Thuesenin mukaan tankkeri ei ollut merikelpoinen eikä sitä missään tapauksessa olisi pitänyt päästää liikenteeseen.

-Alus oli vanhentunut ja toivoin, että se olisi päätynyt romuttamoon heti kun lasti on purettu. Tutka ja törmäyksenestojärjestelmä eivät toimineet. Jos alus olisi tullut satamaan Tanskassa tai muualla Euroopassa, sitä ei olisi päästetty enää merelle, Thuesen sanoi Jyllands-Posten-lehdessä.

Luotsilla ei ole hyvää sanottavaa myöskään Prestigen kapteenista. -Kippari oli vanhahko kreikkalainen mies, jonka kanssa oli hyvin vaikeaa työskennellä. Joko hänen englantinsa oli hyvin heikkoa, tai sitten hän oli seniili, Thuesen sanoi.

Luotsi oli harkinnut Prestigen kunnosta raportoimista viranomaisille, mutta perui sitten aikeensa. Tanskan navigaattoriyhdistyksen johtaja Mogens von Jessen ymmärtää luotsin toimintaa. Tanskan salmet ovat kansainvälistä vesialuetta, joten luotsin apuun turvautuminen on alusten kapteenien harkintavallassa.

Von Jessen pelkää alusten luopuvan luotsin käytöstä, jos leviää huhu, että tanskalaisen luotsin ottaminen laivaan merkitsee vaaraa joutua viranomaisten hampaisiin. Luotseilla on myös asiakassuhde avustamiin aluksiin, jota halutaan suojella, von Jessen perustelee Jyllands-Posten-lehdessä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.