Mainos

Tanska suree Henrikin kuolemaa – prinssin tuhkat kahteen eri paikkaan

0:19

Rääväsuisena tunnettu Tanskan prinssi Henrik kuoli 83-vuotiaana. Tanskan hovi kunnioittaa prinssin toivetta siitä, että häntä ei haudata samaan paikkaan vaimonsa kanssa.

Tanskan prinssi Henrikin arkku siirrettiin tänään Själlannin saaren koillisosassa sijaitsevasta Fredensborgin linnasta maan pääkaupunki Kööpenhaminassa sijaitsevaan Amalienborgin linnaan.

Prinssi Henrik kuoli myöhään tiistaina 13. helmikuuta 2018. Hän oli kuollessaan 83-vuotias. Tanskan hovin mukaan prinssin kuollessa paikalla olivat hänen puolisonsa, Tanskan kuningatar Margareeta ja parin lapset, kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Henrik oli kieltäytynyt hautapaikasta vaimonsa vieressä. Hänen päätöksensa oli tulosta pitkään jatkuneesta katkeruudesta siitä, että häntä ei nimetty kuninkaaksi.

Henrik sanoi viime vuonna, että kuninkaan tittelin puuttuminen sai hänet tuntemaan epätasa-arvoiseksi avioliitossaan ja että hänen kuningatarvaimonsa ei kunnioita häntä.

Kuninkaan titteliä ei ole kuitenkaan perinteisesti annettu hallitsijoiden puolisoille. Esimerkiksi Britannian kuningatar Elisabetin aviomies Philip on titteliltään prinssi.

Vuonna 2016 kuninkaallisista tehtävistä eläköitynyt Henrik koki, että kuningatar Margareeta teki hänestä narrin tittelin suhteen.

Prinssi Henrik

 • syntyi 11. kesäkuuta 1934 Ranskassa
 • kuoli 13. helmikuuta 2018 Tanskassa
 • avioitui kuningatar Margareeta II:n kanssa vuonna 1967
 • liittoon syntyi kaksi poikaa, kruununprinssi Frederik (s. 1968) ja prinssi Joachim (s. 1969)

– Vaimoni päätti, että hän haluaa olla kuningatar ja se on hienoa. Mutta henkilökohtaisella tasolla hänen täytyy tietää, että kun mies ja nainen ovat aviossa, he ovat tasa-arvoisia. Vaimoni ei ole osoittanut kunnioitusta, jota tavallisen vaimon tulisi osoittaa, prinssi lausui.

Prinssi Henrikin hautajaiset järjestetään Christiansborgin linnan kirkossa tiistaina 20. helmikuuta.

Tanskan hovi kunnioittaa Henrikin hautapaikkaa koskenutta toivetta. Prinssin ruumis polttohaudataan ja puolet hänen tuhkastaan sirotellaan mereen ja puolet haudataan Fredensborgin linnan puutarhaan.

Tanskalaiset ovat muistaneet prinssiä tuomalla kukkaseppeleitä Amalienborgin linnan edustalle. Katso kuvia alla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.