Tanskan kuningatar Margareeta 80 vuotta – hovi julkaisi ennennäkemättömiä kuvia hallitsijasta ja kruununperijöistä

Pohjoismaiden kuninkaalliset vierailulla Helsingissä 3:20
Kuningatar Margareeta ja muut Pohjoismaiden kuninkaalliset vierailivat Helsingissä kesäkuussa 2017

Tanskan kuningatar Margareeta täyttää torstaina 80 vuotta. Juhlallisuudet on jouduttu perumaan koronaviruspandemian vuoksi.

Tanskan kuningatar Margareeta viettää torstaina 16. huhtikuuta 80-vuotispäiväänsä.

Hovi julkaisi kuningattaren merkkipäivän alla muutaman maistiaisen hovin tuoreista potreteista. Kuvissa hallitsevan kuningattaren rinnalla poseeraavat myös seuraavat kruununperijät: kruununprinssi Frederik, 51, ja tämän 14-vuotias poika prinssi Christian.

Vaikka Margareeta on ollut vallassa jo lähes 50 vuotta, hän ei ollut syntyessään kruununperijä, koska Tanskan silloisen perustuslain mukaan vain mies saattoi nousta valtaistuimelle.


Lakimuutosta alettiin kuitenkin pohtia, kun Britannian nykyinen hallitsija Elisabet nousi kuningattareksi isänsä kuoltua vuonna 1952. Laki muuttuikin myös Tanskassa vain vuotta myöhemmin järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen, jolloin päätettiin, että nainen voi nousta valtaan vain, jos hallitsijalla ei ole miespuolisia jälkeläisiä.

Koska Margareetalla ei ollut veljiä, hänet kruunattiin vuonna 1972 Tanskan hallitsijaksi isänsä Fredrik IX:n menehdyttyä.

Margareeta oli avioitunut jo viisi vuotta aiemmin ranskalaisen diplomaatin, kreivi Henri de Laborde de Monpezatin kanssa. Henri sai avioliiton myötä Tanskan prinssin arvonimen ja hänet tunnettiin sittemmin prinssi Henrikinä.

Prinssi menehtyi 83 vuoden iässä talvella 2018, mutta Margareeta on edustanut kuninkaallisissa tehtävissään yksin jo vuodesta 2016 rääväsuisenakin tunnetun Henrikin vetäydyttyä eläkepäiville.

Yli 50 vuotta naimisissa olleella pariskunnalla on kruununprinssi Frederikin lisäksi myös toinen poika, prinssi Joachim. Perhe on viettänyt Amalienborgin linnan lisäksi vuosien saatossa paljon aikaa myös perheen toisessa linnassa, Ranskan Cahrosissa.

Vaikka Henrik syytti vaimoaan siitä, että hänen tittelinsä jäi vähäpätöiseksi, on Margareeta kotimaassaan hyvin pidetty hallitsija. Lisäksi häntä on kutsuttu yhdeksi Euroopan moderneimmista monarkeista, sillä hän antaa tittelistään huolimatta avoimesti televisiohaastatteluja ja pukeutuu varsin arkisesti.

Suomessa kuningatar Margareeta piipahti viimeksi viime kesäkuussa. Kuningatar saapui Helsinkiin lentämällä, mutta jatkoi matkaansa Eteläsatamasta KDM Dannebrog -jahdillaan kohti Tallinnaa.

Koronaviruspandemia vaikuttaa myös kuningattaren syntymäpäivän yhteyteen kaavailtuihin juhlallisuuksiin, sillä muun muassa People-lehden mukaan kaikki huhtikuulle suunnitellut Margareetan syntymäpäivään liittyvät tapahtumat on peruttu. Hovi ilmoitti asiasta jo hyvissä ajoin maaliskuussa.

Perinteisesti kuningatar on joka vuosi syntymäpäivänään vastaanottanut ihailijoiltaan kukkalähetyksiä.

Tänä vuonna hän on poikkeuksellisen tilanteen vuoksi kehottanut tanskalaisia lähettämään kukkakimpun mielellään ikäihmiselle, joka saattaa olla vaikeiden aikojen vuoksi yksinäinen.

Jutun otsikkoa muokattu 21.4.2020 klo 15.23. Toisin kuin otsikossa alun perin kerrottiin, ei nykyinen kuningatar Margareeta ole Tanskan ensimmäinen kuningatar. Margareeta ensimmäinen hallitsi Tanskan kuningattarena vuosina 1387–1412. Hän oli samanaikaisesti myös Norjan ja Ruotsin kuningatar.

Lue myös:

    Uusimmat